Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
31 Mai 2018 | 11:48
Astăzi este marcată Ziua Mondială fără Tutun
Astăzi, 31 mai, în întreaga lume este marcată cea de-a XXI-a ediţie a Zilei Mondiale fără Tutun. Jurnaliştii de la AFP au publicat un articol în care se arată că dintr-o populaţie globală de aproape 7,5 miliarde de oameni, numărul fumătorilor este de aproximativ 1 miliard. În Republica Moldova, numărul consumatorilor de tutun a scăzut cu două la sută de la intrarea în vigoarea a legii antifumat în 2016, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Totodată, în primele cinci luni ale anului s-a redus cu 35% numărul celor care fumează în spații interzise, faţă de perioada similară a anului trecut. Datele au fost prezentate în cadrul unor audieri desfășurare la ședința Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Autorităţile susţin că oamenii încep să conştientizeze pericolul la care se expun atunci când fumează.
 
„Punerea în aplicare a noilor prevederi ale legii privind controlul tutunului în anul 2015 a modificat substanțial atitudinea populației față de această problemă. A modificat comportamentul și a disciplinat în mare majoritate agenții economici din sfera de deservire atât a alimentației publice, cât și celor ce prestează servii publice hoteliere. La fel, foarte mult a disciplinat și sistemul de sănătate, în special lucrătorii medicali din domeniul sănătății publice. Datele comparative a studiului „Cap” realizat de „Jan2017”, denotă că avem o scădere în ultimii cinci ani cu două puncte procentuale. Din 2012 până în 2017, printre adulți, în total, a scăzut de la 27 la 25. Mai puțin esențială este scăderea printre bărbați, mult mai esențială este printre femei și anume de la 8,2 la 5,3 puncte procentuale”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.
 
Ministerul de Interne susţine că, de la intrarea în vigoare a legii, aproape 13 mii de oameni şi 153 de companii au fost sancţionaţi. Autorităţile nu exclud că pentru combaterea acestui viciu vor fi luate măsuri mai drastice.
 
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam