Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
13 Februarie 2018 | 16:26
"Aurul roşu" – cel mai scump condiment
Şofranul, supranumit "aurul roşu", este cel mai scump condiment, fără care bucătăriile lumii nu ar mai fi la fel. Doar 500g de şofran costă între 2000-10 000 lire sterline, valorând mai mult decât oricare alt condiment. Echipa emisiunii „Bună dimineaţa” a aflat de ce este atât de preţios şofranul şi care sunt proprietăţile sale miraculoase.
Șofranul este un condiment derivat din floarea de Crocus sativus, care datează din Egiptul antic și a fost extrem de prețuit în epoca greacă clasică pentru colorarea și proprietățile sale aromatice. El se găsește în stigmatele galbene uscate ale florii Crocus sativus, fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi uscate. Munca și îngrijirea pe care o necesită, fac din șofran cel mai scump condiment din lume, de exemplu aproape 130.000 stigmate sunt necesare pentru a obține 1kg de șofran.

Această mirodenie de origine mediteraneană, cultivată în principal în Iran, este folosită adesea în bucătăria orientală și conferă o culoare deosebita oricărui preparat. Pe lângă aceasta, însa, el are și o mulțime de proprietăți curative și anume: previne orbirea la bătrânețe; tratează depresia; îmbunătățește circulația sângelui; regenerează pielea; ajută digestia și combate căderea părului.

Șofranul este o investiție pe termen lung. Investești o avere, însă poți sta liniștit – șofranul rezistă peste 2 ani dacă este păstrat la un loc răcoros și întunecat.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam