Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
14 August 2018 | 12:43
Avantajele şi dezavantajele aparatelor de aer condiţionat
În zilele de vară, când căldura devine insuportabilă, aerul condiţionat este o necesitate pentru confortul şi randamentul populaţiei, atât la serviciu, acasă sau în maşină. Totuşi, dacă sunt utilizate incorect, aparatele de aer condiţionat pot face mai mult rău decât bine, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Utilizat în mod abuziv, la temperaturi foarte joase și fără a fi întreținut în mod corespunzător, aparatul de aer condiționat contribuie la declanșarea multor probleme de sănătate. Acesta trebuie verificat şi curăţat anual, iar diferența dintre temperatura din exteriorul încăperii și interior nu trebuie să fie prea mare, recomandă medicul igienist din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Valentina Zagnipco.
 
„În cazul întreținerii incorecte acolo se pot acumula pungi, bacterii, care ulterior pot cauza niște afecțiuni alergice sau pot agrava bolile respiratorii cronice precum rinita, faringita sau poate cauza boli pulmonare. Pentru purtătorii de lentile poate cauza senzație de uscăciune a ochilor, poate duce la conjunctivită. Schimbările bruște de temperatură ar putea slăbi organismul”, a declarat Valentina Zagnipco.
 
Vara aparatele de aer condiţionat sunt tot mai solicitate de către cei care cu greu fac faţă temperaturilor ridicate de afară. Sunt însă şi persoane care din motive de sănătate se feresc să utilizeze acest mod de răcire a aerului. Şi unii, şi alţii au motivele lor.
 
„Am izolat apartamentul și nu am nevoie. E bun, însă filtrele trebuie curățate, ajută când e căldură mare. Nu le folosim pentru că răcesc copiii. Mă doare capul de la aerul condiționat, nu pot rezista. În mașină las un pic geamul deschis, în casă tot. Încerc să-l combin cu aerul de afară. Am avut febră, mă durea spatele”, au spus oamenii.
 
Pentru a nu avea probleme de sănătate și a evita efectul de şoc termic cauzat de diferenţele mari de temperatură, în zilele caniculare, specialiștii recomandă ca diferența dintre temperatura din exteriorul încăperii și interior sa fie de doar  5, 6 grade Celsius.
 
 

Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam