Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
19 Aprilie 2018 | 10:15
Beneficiile consumului de ţelină
Ţelina este consumată pe toată planeta şi este folosită în toate bucătăriile lumii. Urâtă pe dinafară, ţelina este o minunăţie pe interior. Dacă în estul Europei este folosită doar ocazional, în supe, ciorbe şi salate, în Anglia şi Franţa ţelina este o răsfăţată, fiind considerată o legumă preţioasă cu un imens potenţial gastronomic.
Țelina este una dintre cele mai sănătoase legume, iar în această perioadă a anului are maximum de nutrienți și vitamine. În ceea ce privește beneficiile pe care le aduce pentru sănătate, țelina întrece toate celelalte rădăcinoase prin cantitatea de vitamina K pe care o conține. În 100 de grame de legumă se află 45% din necesarul zilnic de vitamina K.

Beneficiile țelinei sunt :

Reduce presiunea arterială
Țelina are în compoziția frunzelor sale  substanțe care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, reglând astfel presiunea arteriala.

Scade colesterolul negativ
O alta proprietate a țelinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sânge, cu până la 20%, potrivit studiilor clinice. Așadar, este indicat să se includă țelina în dieta de zi cu zi, sub formă de salate, ca adaos la mâncăruri și ca suc (preparat din frunze de țelina). Sucul se bea timp de 56 de zile, în fiecare dimineață.

Ajuta la slăbit
Țelina intră în categoria alimentelor cu un conținut caloric negativ, ceea ce înseamnă că atunci când o consumam, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera. Cu alte cuvinte, includerea țelinei in dieta ne ajuta sa ardem mai multe calorii decât consumam.

Bun calmant al sistemului nervos
In compoziția țelinei se găsesc niște substanțe care acționează ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Astfel, iți va fi mult mai ușor sa scapi de kilogramele nedorite.

Întărește sistemul imunitar
Pe lângă toate aceste substanțe, țelina mai conține și antioxidanți puternici, precum zeaxantină, luteină și betacaroten. Aceștia oferă protecție organismului împotriva a numeroase boli și întăresc sistemul imunitar.

Tratează constipația
Pentru a beneficia de efectele laxative ale țelinei, consumă dimineața, pe stomacul gol, jumătate de litru de suc de țelină, în 3-4 reprize. De asemenea, este indicat sa se opteze pentru o dietă bogată în fibre, întrucât ajută la îmbunătățirea peristaltismului intestinal.
 
Bun adjuvant in infecțiile bacteriene
Uleiurile volatile din țelină au un efect puternic antibiotic, prevenind și ajutând organismul să se apere în fața infecțiilor cu bacterii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, se recomandă consumul infuziei combinate de țelină (2-3 căni pe zi), dar și introducerea țelinei proaspete în dieta zilnica.

Țelina este o plantă suculentă, acoperită de un strat de „pesticide”, care o protejează de ciuperci. Persoanele cu tensiunea arterială scăzută, au acuzat o scădere și mai accentuata a tensiunii după consumarea țelinii. De aceea, dacă vă încadrați în această categorie, evitați consumul constant de țelină.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam