Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
24 Februarie 2018 | 09:15
Beneficiile fructelor şi legumelor în funcţie de culoare
Culorile fructelor şi legumelor pot fi un indiciu asupra beneficiilor lor. Legumele şi fructele cât mai viu colorate sunt prima alegere atunci când ne gândim la un regim alimentar cât mai sănătos.
Roşu
Fructele şi legumele roşii conţin licopen, care ajută corpul să producă vitamina A. S-a dovedit că fructele şi legumele de culoare roşie, reduc riscul de cancer (mai ales cel de prostată) şi protejează organismul împotriva atacurilor de cord.
Exemple de alimente roşii: roşiile (în primul rând), zmeura, pepenele roşu, varza roşie, cireşele, căpşunele, sfecla.

Galben si portocaliu
Aceste fructe şi legume conţin multă vitamina C. Pe lângă aceasta, cele mai multe alimente de aceste culori sunt bogate în betacaroten (un antioxidant excelent – în organism, se transforma în vitamina A, ce ajuta la vederea pe timpul nopţii şi contribuie la sănătatea pielii, a dinţilor şi a oaselor).
Exemple de alimente galbene si portocalii: citricele, ananasul, morcovii, mango, pepenele galben, dovleacul, piersicile.

Verde
Alimentele verzi sunt bune pentru ochi, oase şi dinţi. Sunt o sursa bogată de vitamina K (coaguleaza sângele), clorofila (necesara în detoxifiere), luteina (antioxidant), acid folic (pentru o sarcina sănătoasa), potasiu, vitamina C şi calciu. Acestea ajută la echilibrarea tensiunii, evitarea bolilor cronice şi imunizarea organismului
Exemple de alimente verzi: Broccoli, varza, varză de Bruxelles (aceste plante crucifere mai apară organismul şi de cancer).

Alb
Alimentele albe sunt bogate în fibre şi apără organismul de colesterolul mărit. În plus,  pot reduce riscul de atac de cord.
Exemple de alimente albe: merele, perele, bananele, conopida şi castraveţii.
 
Consumul zilnic de fructe şi legume colorate, constituie o parte din planul unei vieţi sănătoase.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam