Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
14 Februarie 2018 | 14:52
Beneficiile sărutului asupra sănătăţii
Sărutul reprezintă cea mai frumoasa formă de relaţionare între doua persoane. Este un gest care ne apropie şi în care punem toată iubirea şi încrederea faţă de cel de lângă noi. Atunci când vorbeşti despre sărut te gândeşti, în primul rând, la plăcerea pe care acesta ţi-o aduce, fără a lua în considerare faptul că această activitate face foarte bine organismului. Iată, deci, care sunt cele mai interesante secrete ale sărutului şi cum influenţează acesta funcţionarea întregului organism.
Vorbim de sărutul romantic, însoțit de trâmbițe în creier și fluturi în stomac, sărutul cu care se încheie filmele romantice și care pune ștampila pe cel mai important cuvânt de șase litere din istoria omenirii – Iubire.

Sărutul ca exercițiu

În timpul sărutului neurotransmițători, sunt produși și hormonii fericirii, precum endorfina și adrenalina, dându-le celor care se sărută o stare de stres pozitiv. Acest stres pozitiv accelerează pulsul, care duce la o activitate mai intensă a inimii. Și plămânii fac exerciții în timpul sărutului datorită respirației. Când sărută, plămânii respiră de până la 60 de ori pe minut, spre deosebire de 20 de respirații pe minut în mod normal. În plus, în timpul unui sărut pasional lucrează 34 de mușchi faciali, făcând schimbul de săruturi un antrenament perfect pentru prevenirea îmbătrânirii pielii. Un alt efect secundar, demn de luat în calcule este: două minute de sărut arde aproximativ 15 calorii.

Cocktail hormonal

Când buzele noastre se ating, milioane de celule nervoase transmit neurotransmițători prin creier, ducând la eliberarea unui adevărat cocktail de hormoni. Femeile, de exemplu, au un nivel mai ridicat al hormonului oxitocină în saliva lor, hormon cunoscut sub numele de hormonul dragostei, care provoacă emoții cum ar fi dragoste, fericire și liniște.

Sărutul e sănătos

Sărutul are aceleași efecte pozitive ca și un vaccin. Peste patru mii de bacterii sunt schimbate în timpul unui sărut intens. Acestea activează sistemul de apărare și astfel întăresc sistemul imunitar. Prin urmare, persoanele care se sărută se îmbolnăvesc mult mai rar. Și nu doar atât – chiar și dinții lor devin mai sănătoși, având în vedere că în timpul sărutului se produce mai multă salivă, aceasta conținând calciu, care ajută la întărirea smalțului.     

Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam