Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
18 Aprilie 2018 | 14:41
Căpuşele, periculoase pentru oameni
Odată cu încălzirea vremii, în parcuri şi în zonele împădurite au apărut şi căpuşele. Fie că mergeţi la o plimbare sau picnic, puteţi oricând să vă întoarceţi acasă cu o asemenea insectă agăţată de piele. Acestea sunt periculoase prin faptul că pot provoca maladii grave la om, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Semnele bolii pot păcăli uşor şi diagnosticul corect vine abia după ani de zile, atunci când apar şi complicaţii dintre cele mai severe.
 
„Lyme” este o boală infecţioasă produsă de bacteria Borrelia Burgdorgferi şi transmisă prin muşcătura de căpuşe. Bacteria intră în celule şi se cantonează în ţesuturile slab irigate unde celulele albe şi oxigenul ajung cu greutate. Iritaţiile şi petele pe piele nu se văd imediat. De fapt, maladia seamănă în primele trei zile cu o gripă.
 
Medicii spun că pacienţii care descoperă boala într-un stadiu avansat rămân cu sechele, dar pot ţine totul sub control prin dietă, sport şi tratament cu antibiotice. Acum, în România 8500 de oameni suferă de maladia Lyme, dar numărul este în creştere. Medicii spun că este foarte posibil ca o parte dintre pacienţi să fi contactat boala în Europa, Canada şi America. Aici numărul îmbolnăvirilor a ajuns la câteva sute de mii.
 
Medicii veterinari spun că vor începe un program de screening naţional şi vor dezinfecta parcurile.
 
Dacă depistăm o căpuşă, medicii ne îndeamnă să ne adresăm imediat la spital, pentru ca insecta să fie înlăturată corect.
 
Oamenii spun că ştiu ce trebuie să facă atunci când sunt înţepaţi de o căpuşă. Acestea își ating perioada de vârf în timpul primăverii și în lunile de vară. Căpuşele fac parte din clasa arahnidelor, înrudite cu păianjenii și sunt paraziți, hrănindu-se pe seama organismului parazitat.
 
În timpul muşcăturii, căpuşa secretă salivă, ce conţine substanţe biologice active anestezice, de aceea mușcătura este nedureroasă și poate rămâne neobservată. După alimentarea cu sânge, căpușa poate crește până la dimensiunea unui bob de mazăre.
 
Entomologul din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Alexandra Hristeva, spune că adresarea precoce la medic este primordială, deoarece căpușele sunt purtătoare ale unor boli, iar înlăturarea incorectă a acestora poate agrava situația. Medicul entomolog mai spune că, pentru a preveni agățarea căpușelor este necesar a evita mediile în care ele viețuiesc, a folosi îmbrăcăminte de culori deschise cu mâneci și pantaloni lungi, iar la ieșirea din zonele afectate este necesar de controlat prezența căpușelor agățate.
 
În anul 2017, dintre căpușele colectate pentru investigații de laborator, 30% au fost infectate cu bacterii Borrelia, agentul patogen al bolii Lyme. De la începutul lunii aprilie a anului curent, cercetările au fost reluate, fiind deja colectate peste 100 de exemplare de căpuşe.
Postat de: Rodica Mazur
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam