Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
08 Ianuarie 2014 | 15:05
Ce să mănânci după masa de Crăciun ca să nu te îngraşi
Crezi că este aproape imposibil să nu pui câteva kilograme în plus pe durata sărbătorilor de iarna? Greşit! Poţi să te bucuri de masa copioasă de Crăciun fără să te îngraşi, dacă ai grijă la alimentaţie în zilele de după.
Strategia pe care ar trebui să o urmezi pentru a nu te îngrășa de sărbători pornește de la moderație. Nu este nevoie să mănânci cinci sarmale, două fripturi și trei linguri de salată de boeuf la o singură masă. Îți poți pune în farfurie doar două sarmale, o singură bucată mai mică de friptură și să completezi fiecare fel cu legume din belșug. Asigură-te că la mesele festive întotdeauna ai legume, salate - vegetale, în mare parte - în farfurie.

Dacă respecți acest sfat, riscul de a te îngrășa scade semnificativ. Dar și zilele de după Crăciun contează enorm pentru menținerea greutății corporale. Iată ce ar trebui să mănânci în primele cinci zile de după masa de Crăciun pentru a nu te îngrășa.

Începe ziua cu micul dejun. Chiar dacă nu ești obișnuit să iei micul dejun, de data aceasta ar trebui să faci un mic efort. Deși o masă copioasă seara nu prea lasă loc foamei de dimineață, nu sări peste micul dejun. Optează pentru produse alimentare cu indice glicemic scăzut, pentru carbohidrați cu eliberare treptate. Cu alte cuvinte, mănâncă un bol de cereale cu iaurt dimineața, dar asigură-te că cerealele sunt mixte, neprocesate, fără fructe confiate și fără adaos de zahăr. Poți introduce și fructele în prima masă a zilei.

De ce ar trebui să-ți începi astfel ziua? Pentru că, mâncând dimineața, îți pui metabolismul în mișcare, el începe să ardă mai bine grăsimile decât dacă ai fi sărit peste micul dejun, iar senzația de foame va întârzia să apară pe restul zilei.

Regula micului dejun ar trebui să o aplici cel puțin în primele cinci zile de după Crăciun dacă nu vrei să te îngrași. Dacă vrei să crești calitatea regimului tău alimentar, atunci nu sări niciodată peste micul dejun, indiferent la ce oră trebuie să te trezești.

Următoarea masă este prânzul. În toate cele cinci zile de după Crăciun ar trebui să optezi pentru proteine slabe și legume/verdețuri.

Nu uita de cină. Chiar dacă se ia mai târziu seara, nu sari peste ea. Nu poți mânca la ora 3 după-amiază, iar următoarea masă să fie micul dejun de a doua zi și să ai pretenția că slăbești. Dacă lași prea mult timp să treacă între mese, ritmul tău metabolic încetinește. Cu alte cuvinte, arzi mai puține calorii. Secretul este să-ți oferi periodic ceva de mâncare corpului pentru ca el să fie în continuare activ, cu condiția că ceea ce mănânci să fie redus caloric, dar ridicat nutritiv.

Acestea sunt etapele de bază ale oricărei persoane care nu vrea să se îngrașe după masa de Crăciun. Totuși, dacă vrei să-ți maximizezi șansele de a nu pune kilograme pe tine și chiar să-ți ajuți corpul să se “curețe”, poți apela la citrice pentru dezintoxicare. O masă de Crăciun, abundentă în grăsimi, este o formă de intoxicare a organismului, relatează romanialibera.ro.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam