Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
01 Februarie 2018 | 13:13
Cele mai sănătoase ţări din lume
O agenţie de ştiri americană a realizat topul celor mai sănătoase ţări, clasificate în baza unor caracteristice precum speranţa de viaţă, cauzele de deces şi riscurile pentru sănătate. Echipa de la „Bună dimineaţa” a aflat care ţări au fost in fruntea topului şi de ce.
În Japonia oamenii sunt cei mai longevivi. Durata medie de viață este 74 de ani, iar acest lucru se datoarează, în mare parte, rației alimentare. Ei sunt cei mai mari consumatori din lume de pește, alge marine, soia, ceai verde. În afară de asta, mai recurg la un șiretlic: atunci când sunt sătui la 80% ei fac o pauză de 10 minute, după care hotărăsc dacă continuă să mănânce sau nu. De cele mai multe ori, se hotărăsc să întrerupă masa.

Islanda este una dintre cele mai puțin poluate țări din lume, din cauza populației mici. însă aerul curat nu este unica cauza a sănătății islandezilor. Din cauza vremii reci, pe durata unei mari părți a anului, locuitorii din Islanda fac gimnastică, inclusiv pentru a învinge ipohondria de iarnă. Islandezii au una dintre cele mai mari speranțe de viață - 72 de ani pentru bărbaţi şi 74 pentru femei.

În Suedia este încurajat stilul sănătos de viață, inclusiv echilibrul dintre muncă și odihnă. Rația alimentară a suedezilor conține mult pește și acizi omega, iar metodele de preparare, la fel, demonstrează starea de sănătate a localnicilor. Ei preferă să fiarbă, mureze, usuce hrana, în loc să folosească ulei din abundență.

Sardinia este regiunea autonomă din Italia, unde locuiesc multe persoane cu vârsta trecută de 100 de ani. Acest lucru nu este întâmplător, pentru că dieta locuitorilor Sardiniei este compusă din cereale integrale, fasole verde, legume, ierburi, ulei de măsline, lactate etc.
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam