Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Mai 2018 | 11:20
Consumaţi fructe uscate fără conservanţi
Majoritatea fructelor uscate, livrate pe piaţă, sunt prelucrate cu dioxid de sulf, notat pe ambalaj drept conservant E220. Acest conservant previne dezvoltarea microorganismelor în fructele uscate, le permite să nu se înnegrească, cu alte cuvinte, le conferă un aspect apetisant şi sporeşte foarte mult termenul de păstrare, însă puţini ştiu că acesta este foarte toxic pentru organism.
Înlăturarea dioxidului de sulf din fructele uscate se face în baza faptului că acesta se dizolvă foarte bine în apă. E suficient să țineți fructele uscate în apă de temperatura camerei timp de 30 -60 de minute, schimbând de câteva ori apa. După aceasta, o parte din E220 se pierde și fructele pot fi mâncate.

O altă modalitate de înlăturarea a dioxidului de sulf este să punem fructele uscate într-o cană, să turnăm peste ele apă de temperatura camerei și să le lăsăm pe o oră.

Important: procesul de dizolvare a dioxidului de sulf se încetinește odată cu creșterea temperaturii apei, de aceea, nu trebuie folosită apa caldă, cu atât mai mult, fierbinte. Timp de o oră, amestecăm de câteva ore fructele, pentru ca dioxidul să iasă mai bine.

Înainte de întrebuințare, mai ales copiilor, muiați fructele uscate în apă de temperatura camerei și spălați-le apoi sub jetul de apă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam