Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
18 Aprilie 2017 | 15:29
Consumarea ouălor roşii cu pască este periculoasă pentru organism
Oul roşu şi pasca nu este neapărat o combinaţie reuşită, în contextul tradiţiei de a consuma dimineaţa, în primele zile de Paşti, mâncare sfinţită. Acest lucru îl afirmă nutriţionista Galina Tomaş, care a fost invitată în platoul emisiunii „Bună dimineaţa”, pentru a vorbi despre cum să ne alimentăm în preajma sărbătorilor pascale.
În fiecare an ne ciocnim de aceeași problemă: consumul irațional al bucatelor de pe masa de Paști. Galina Tomaș ne-a spus ce facem greșit și cum să deținem controlul asupra organismului. În primul rând trebuie să bem un pahar cu apă dis-de dimineață, pentru a diminua cât de puțin efectul negativ al alimentelor ce urmează să fie consumate. Oul aduce un aport însemnat de proteină, iar cozonacul aduce glucide cu indice glicemic înalt. Combinarea acestor produse este o sarcină complicată  pentru stomac, pancreas și vezică biliară, care trebuie să le digereze. „Organismul nostru este inteligent și poate face față, doar că recomandarea mea este de a nu face exces nici în aceste zile. În primul rând, ne hidratăm, după care consumăm separat cozonacul pe care ni-l dorim,  nu în combinație cu ouăle”, menționează doctorul în științe medicale, Galina Tomaș.

Proteinele se combină cu fibre vegetale și cu celuloză, adică dacă dorim să consumăm carne, ideal este să o consumăm cu legume, care eliberează organismele de toxine și colesterol. Totuși, carnea trebuie să fie fiartă sau coaptă și în niciun caz prăjită. De asemenea, nutriționista ne îndeamnă categoric să spunem „NU!” mezelurilor.

Esența sărbătorilor pascale este să comunicăm cu oamenii dragi și să ne simțim bine, nu să consumăm în exces mâncăruri care abundă în grăsime și elemente nocive, după cum susține Galina Tomaș. 
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam