Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
06 Aprilie 2017 | 14:50
Consumul porumbului are multiple beneficii
Porumbul este o cereală originară din America Centrală, fiind a treia cea mai consumată, după orez şi grâu. Porumbul este cultivat în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială şi furajeră. În ceea ce priveşte conţinutul şi valoarea nutritivă, porumbul este bogat în acizi graşi nesaturaţi. Este bogat în vitaminele A, B, C şi E, în săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) şi în fibre.
Porumbul este o cereală versatilă, care se poate folosi în alimentaţie sub diferite forme: făină sau mălai, boabe în conservă, floricele de porumb (pop-corn), sirop dulce sau porumb proaspăt, copt și fiert. Magneziul, care este prezent în cantități mari în porumb ajută la încetinirea îmbătrânirii organismului. Porumbul dulce este o sursă excelentă de acid folic, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9.

Medicii au descoperit că un consum regulat al acestui nutrient reduce nivelul homocisteinei din organism, un aminoacid care afectează sănătatea vaselor de sânge. Odată ce sistemul vascular este atacat, apare și riscul atacului de cord, atacului cerebral sau bolii vasculare periferice. Studiile arată că aportul zilnic suficient de acid folic reduce riscul declanșării infarctului miocardic cu până la 10%.

Sănătatea cardiovasculară nu este unicul beneficiu asigurat de consumul porumbului. De asemenea, acesta generează prevenirea cancerului de plamâni, îmbunătațirea memoriei, protejarea vederii, îmbunătățirea digestiei, controlul greutății etc. 
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam