Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
09 Iulie 2014 | 11:07
Consumul produselor fast food produce modificări nocive la nivelul ADN-ului
Deşi se ştie de mult că un consum ridicat de mâncăruri tip fast food, cu conţinut mare de grăsimi, zahăr şi sare, dăunează sistemului imunitar şi sănătăţii în general, un nou studiu scoate în evidenţă adevărata amploare a impactului negativ al unei alimentaţii nesănătoase. Aceasta afectează microbiomul intestinal şi produce modificări nocive la nivelul ADN-ului celular, modificări care sunt transmise şi urmaşilor, informează Medical News.
Studiul, publicat în „Nutrition Journal”, arată că un consum ridicat de fast food este asociat cu un risc mărit de inflamaţie, infecţii, cancer şi boli alergice şi autoimune.

„Corpurile noastre sunt nişte mini-ecosisteme şi orice factor care ne deranjează bacteriile ne poate afecta sănătatea în moduri foarte profunde”, spune Ian Myles, autor al studiului şi medic în cadrul National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Mai mult decât atât, este improbabil ca suplimentele alimentare sintetice sau probioticele să poată compensa proastele obiceiuri în materie de alimentaţie. Singura soluţie este modificarea stilului de viaţă, prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Cel mai îngrijorător aspect este faptul că deprinderile alimentare nesănătoase îşi pun amprenta asupra ADN-ului şi asupra microbiomului celular, afectând sistemul imunitar, iar aceste probleme imunitare se transmit şi urmaşilor.

Microbiomul intestinal răspunde rapid la modificările dietei, acestea produc schimbări atât în ceea ce priveşte tipurile de bacterii din intestin, cât şi în ceea ce priveşte expresia genelor acestor bacterii. Alte studii arătaseră că alimentaţia mamei afectează ADN-ul copilului.

Noul studiu confirmă impactul stilului de viaţă, al alimentaţiei în special, asupra sănătăţii oamenilor şi al copiilor lor, ca urmare, dr. Myles insistă asupra recomandării de a elimina zaharurile procesate industrial, grăsimile omogenizate, scrie descopera.ro
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam