Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
13 Martie 2017 | 14:23
Cum combatem astenia de primăvară?
După o perioadă în care am fost obişnuiţi să stăm mai mult în casă şi să consumăm preponderent alimente conservate, este posibil să ne confruntăm cu o stare de slăbiciune fizică, de oboseală permanentă şi nejustificată, precum şi cu dureri de cap şi cu dificultăţi de concentrare. Toate aceste stări definesc astenia de primăvară, ce, în opinia medicilor, este consecinţa ieşirii din hibernare şi a efortului de adaptare a organismului la noile condiţii de viaţă. Despre astenia de primăvară şi cum o putem depăşi ne-a spus Luminiţa Suveică, medic-şef al Centrului de Sănătate Publică din Chişinău.
„Este necesar să facem profilaxie. Trebuie să profităm de faptul că zilele se măresc, să facem mai multe plimbări la aer, cam 30 minute pe zi. Alimentația trebuie să fie mai bogată în vitamine, să consumăm urzici, fructe și legume de sezon, ceai verde”, spune Luminița Suveică.

Astenia de primăvară este un fenomen normal, natural și nu trebuie confundată cu depresia. O putem depăși ușor dacă facem mișcare, suntem activi, evităm alimentele care obosesc organismul (grăsimile, prăjelile şi produsele rafinate de tipul făinii albe şi zahărului) și ducem un mod de viață sănătos.
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam