Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Februarie 2017 | 17:15
Cum poţi salva o persoană de la înec
Odată cu încălzirea vremii, se topeşte sloiul de gheaţă depus pe suprafaşa bazinelor acvatice în timpul iernii. Din motiv că deja s-au înregistrat cazuri de înec, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale atenţionează oamenii să nu traverseze râurile şi lacurile în această perioadă.
Igor Mocanu, medic și specialist superior din cadrul Centrului de Instruire Republican, a venit la emisiunea „Bună dimineața” de la postul public de televiziune să ne ofere sfaturi de prim-ajutor referitoare la salvarea celor care s-au prăbușit sub apă.

În primul rând, dacă nu suntem instruiți, este mai prudent să nu ne băgăm, deoarece în loc de o victimă, ar putea fi două. Dacă nu avem o condiție fizică bună, la fel, ar trebui să fim destul de conștiincioși să nu intrăm în apă.

Un punct foarte important este să asigurăm organele vitale ale victimei cu oxigen, până când vin salvatorii. După scoaterea la mal a persoanei, avem 4-6 minute pentru a o resuscita, astfel ca să nu rămână consecințe serioase asupra organismului, după cum atenționează Igor Mocanu.

Urmăriți în video instrucțiunea pentru salvarea unei persoane de la înec. 
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam