Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
13 Aprilie 2018 | 10:05
De ce este sănătos să practicăm Yoga
Considerată de unii o arta, de alţii o disciplină ce trebuie învăţată, yoga este de fapt o practica indiana străveche, caracterizată prin meditaţie şi exerciţiu fizic, ce poate îmbunătăţi flexibilitatea organismului, poate reduce semnificativ stresul şi, în general, ameliora starea de sănătate.
În limba vechilor indieni, „Yoga” înseamnă „uniune”. Putem afirma că uniunea ce caracterizează yoga este cea dintre minte, corp si spirit. Yoga stipulează faptul că spiritul şi corpul pot fi puse într-o uniune şi echilibru atât de intens încât ajung să creeze un singur element.

Au fost efectuate şi câteva studii care au demonstrat faptul că yoga poate fi utilă în completarea tratamentelor antihipertensive, scăzând tensiunea prin eliminarea stresului din mediu. Unul dintre factorii care cresc tensiunea arteriala este stresul, deoarece organismul eliberează în astfel de situaţii hormoni speciali, care în final duc şi la creşterea marcata a tensiunii arteriale. De asemenea, s-a demonstrat ca yoga poate influența starea de bine a organismului şi îmbunătăţi starea generala a pacienţilor cu astm bronhic. Un program de yoga desfăşurat pe o perioada de minim 6 luni are efecte şi asupra sclerozei multiple, reducând starea de oboseală şi apatie pe care pacienţii cu aceasta boală o resimt în mod cronic.

Totuşi, ca în cazul tuturor tratamentelor alternative şi complementare, cel mai bine este ca medicul curant să fie informat dacă pacientul practică sau doreşte să practice yoga. Datorită faptului că poziţiile necesită o anumită rezistenţă fizică, unii pacienţi cu afecţiuni artritice pot avea contraindicaţii relative pentru astfel de antrenamente.

Chiar dacă există numeroase variante de yoga, ele au un scop comun. Acesta nu este doar ameliorarea stării fizice şi psihice a organismului, dar şi contopirea fiinţei într-un sine unic, intr-un individ superior, ideal.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam