Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
31 Martie 2015 | 17:07
Demonstrat: Ciocolata – mai sănătoasă
Cercetătorii de la Universitatea din Ghana împreună cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ghana din Belgia susţin că au descoperit o modalitate prin care pot face ciocolata mai sănătoasă decât este. Secretul constă în modificarea procesului de obţinere a ciocolatei din boabele de cacao.
Potrivit Science Alert, pentru a amplifica şi mai mult efectele ciocolatei, Emmanuel Ohene Afoakwa, de la Universitatea din Ghana, şi echipa sa, au adăugat o etapă la procesul care este folosit pentru a transforma boabele de cacao în ciocolata pe care o găseşti în magazin. În procesul convenţional de creare a ciocolatei, boabe de cacao sunt prăjite pentru a forma un produs gustos de ciocolată. În perioada de prăjire, boabele pierd o parte din antioxidanţi (polifenoli)
.
Cercetătorii au depozitat păstăile de cacao înainte de procesul de fermentare şi prăjire, în speranţa de a reţine o parte din substanțele nutritive pierdute. Apoi, au adăugat o a doua modificare: au prăjit boabele de cacao la o temperatură mai scăzută decât în mod normal. Boabele au fost prăjite la 116 grade Celsius timp de 45 de minute, în loc de 120-120 de grade Celsius timp de 10-20 de minute.

Astfel, experţii au descoperit că aceste boabe conţin mai mulţi polifenoli şi au o activitatea antioxidantă mai mare. “Acest lucru ajută procesele de fermentaţie şi îmbunătăţeşte capacitatea antioxidantă din boabe, precum şi aroma”, precizează cercetătorii.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam