Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
12 Iulie 2018 | 20:24
Doar o treime dintre femeile de vârstă reproductivă din Moldova utilizează contraceptive moderne
Doar o treime dintre femeile de vârstă reproductivă din Moldova utilizează contraceptive moderne, iar 14 la sută apelează la mijloacele de contracepţie tradiţionale. Sunt datele unui studiu făcut public de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Instituţia, împreună cu Agenţia ONU pentru drepturile şi sănătatea reproductivă a discutat astăzi despre planificarea familiei şi mijloacele moderne de contracepţie în cadrul unei sesiuni publice de consiliere, relatează Mesager.
Deşi trăim în secolul 21, spun medicii, femeile şi mai ales cele din mediul rural sunt încă puţin informate despre beneficiile şi metodele contraceptive. Mai sunt încă multe femei care folosesc metode vechi, de pe timpurile bunicilor, pentru a se proteja de sarcină.
 
Femeile prezente astăzi la sesiunea publică de consiliere au fost informate despre mijloacele moderne de contracepție.
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă sunt de părere că în Moldova este nevoie de un accent deosebit axat pe planificarea familiei. În prezent, potrivit ministrei Sănătăţii, există un Program naţional ce promovează sănătatea reproductivă.
 
„Indiferent de ţară, fiecare cuplu, fiecare persoană trebuie să aibă acces la informaţie legată de planificarea familiei, trebuie să poată decide câţi copii îşi doresc să aibă”, a spus Rita Columbia, reprezentantă UNFPA.
 
Acţiunea marchează Ziua mondială a populaţiei, care anul acesta a fost consacrată planificării familiei, ce constituie unul dintre drepturile fundamentale ale omului.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam