Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
14 Iulie 2017 | 09:58
Dovlecelul – leacul din grădina ta
Originar din America Centrală, dovlecelul este una dintre cele mai fine şi gustoase legume. Sănătos şi gustos, el aduce numeroase beneficii organismului. Este bogat în mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fibre, potasiu, acid folic şi fosfor. Menţine sănătatea inimii şi combate ateroscleroza, ţine departe astmul şi luptă cu osteroartrita – un miracol pentru sănătatea ta, la mare căutare în această perioadă. În continuare îţi propunem să afli mai multe beneficii ale dovlecelului, cum să-i prepari, dar şi în ce formă este cel mai bine să-i găteşti.
Dovlecelul - un veritabil medicament pentru sănătatea ta - asta pentru că sunt foarte săraci în calorii, dar plini de nutrienți și, nu în ultimul rând, foarte gustoși! Așa că profită de această perioadă și consumă dovlecei în orice cantitate, preparați în fel și chip - simplu, combinați cu alte legume, cruzi sau făcuți la cuptor.

Previne constipația și combate cancerul de col uterin

Fibrele din dovlecel previn constipația și combat cancerul de colon. Grație numărului scăzut de calorii, conținutului ridicat de apă și de nutrienți, dovlecelul este ideal în curele de slăbire.

Menține sănătatea oaselor și îmbunătățește vederea

Manganul și fosforul mențin sănătatea oaselor, iar proteina și vitamina C îmbunătățesc vederea. Grație antioxidanților, dovlecelul blochează radicalii liberi. Mai mult decât atât, această legumă este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrită, ulcere și afecțiuni ale aparatului digestiv.

Tratează reumatismul cu suc de dovlecei

Sucul de dovlecei se recomandă celor ce suferă de reumatism și boli artrită reumatoidă, deoarece stopează procese degenerative, reduce inflamația articulațiilor și ajută la recăpătarea mobilității normale.

Cert este că dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci când sunt consumați în stare crudă. Tăiați în cuburi mici, se pot pune în salată alături de roșii, ardei și castraveți. Doza zilnică ar trebui să fie de 200 de grame. Prin fierbere sau prăjire, dovleceii își pierd o parte din principiile active. Rămân însă fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare recomandate cardiacilor, hipertensivelor, dar și persoanelor supraponderale.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam