Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
04 Iulie 2017 | 18:00
Efectele terapeutice ale dansului
Dansul combină în modul cel mai frumos şi emoţionant mişcarea cu muzica, arta, sau comunicarea, aducând buna dispoziţie şi sănătate. Dansul există în fiecare om manifestându-se încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi este acceptat faptul că dansul nu joacă doar un rol de artă sau educaţie, ci şi de terapie. În zilele noastre se cunoaşte că una dintre cele mai bune metode de descărcare emoţională, de eliminare a stresului, de slăbire, dar şi de comunicare este dansul.
Dansul ne ajută să slăbim. Dansul reprezintă una dintre cele mai distractive moduri de a face mișcare. Dansând, abia de sesizezi efortul pe care corpul tău îl depune pentru a efectua mișcările specifice, astfel că eliminarea surplusului de kilograme se face într-un mod foarte plăcut. Practic orice tip de dans ajută in procesul de slăbire, căci cuprinde mișcări ce pun în acțiune mai multe grupe de mușchi simultan.

Dansul combate depresia. Pentru că în timp ce dansam stresul organismului „se consumă”, dansul devine astfel un mijloc de relaxare și terapie psihologică. Există chiar tehnici de meditație prin dans. Dansul echilibrează psihicul și elimină tensiunile emoționale acumulate. Aduce astfel voie bună și combate cu succes tulburările psihice ca depresia și anxietatea.

Dansul întărește oasele și tonifică mușchii. Oasele adultului în special sunt „ajutate” în procesul de remaniere prin forțe mecanice ce sunt realizate de mușchi. Astfel tracțiunile, presiunile musculare nu ajută doar la un bun tonus al grupelor de mușchi, ci și la întărirea oaselor și chiar prevenția osteoporozei.

Dansul „încetinește” îmbătrânirea. Dansul, ca și alte tipuri de mișcare sau sporturi, are capacitatea de a încetini procesele de senescență, mișcarea fiind un factor important al longevității. Sportul reduce stresul organismului și pe cel psihic – stres despre care se știe ca afectează funcțiile celulelor organismului nostru și accelerează procesele de îmbătrânire.

Dansul protejează inima. Dansul este un bun protector cardiovascular, atât prin efectele mișcării asupra vaselor și inimii, cât și prin eliminarea tensiunilor psihice care ne pot afecta. În timpul dansului bătăile inimii cresc ușor, circulația se intensifică, creste oxigenarea organismului și „tonusul” cardiovascular devine mai bun.
Postat de: Iulia Dubceac
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam