Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
31 Octombrie 2018 | 16:03
Factorii care pot duce la apariţia unui accident vascular
Tensiunea arterială crescută, diabetului zaharat, fumatul, stresul şi lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori care pot duce la apariţia unui accident vascular cerebral, au menţionat medicii invitaţi în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova. Accidentul vascular cerebral ocupă locul întâi în şirul maladiilor neurologice în Republica Moldova, au subliniat şefa secţiei neurourgenţe la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Olesea Odainic.
„80% sunt pacienți cu accident vascular cerebral. Sunt și procese inflamatorii. La noi, la Institutul de Neurologie a fost creată unitatea de primire urgentă, acordăm asistență medicală pacienților care au suferit un accident vascular cu cel puțin patru ore și jumătate de la începutul simptomelor. În fiecare an numărul pacienților tratați este în creștere”, a menționat șefa secției neurourgențe la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Olesea Odainic.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când un vas care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În câteva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate și pot muri în câteva ore.

Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa adecvat. În cazul în care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgență, exact ca și în cazurile de infarct miocardic.
Postat de: Vasile Cojocari
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
Silueta e un aspect care mereu dă bătăi de cap reprezentantelor sexului frumos, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când toate îşi doresc să arate excepţional în ţinuta de Revelion şi Crăciun. Cum să slăbim sănătos şi corect aflăm de la medicul nutriţionist Marina Iaroţkaia, la „Cine vine la noi?”.
Radio Moldova
Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului a răsunat în cadrul emisiunii cu public de la Radio Moldova „Prietenii muzicii”. Creaţiile au fost interpretate de Orchestra naţională simfonică a Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova”, sub bagheta tânărului dirijor şi compozitor Matei Pop din Cluj (România), relatează Mesager.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam