Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
11 August 2017 | 20:36
FRANŢA Peste 4000 de copii născuţi cu malformaţii din cauza medicamentului Depakine administrat în timpul sarcinii
Recent guvernul francez a dezvăluit că peste 4000 de copii s-au născut cu malformaţii congenitale severe, deoarece mamele au luat un medicament aprobat împotriva epilepsiei. Familiile afectate cer să fie luate măsuri. Vedeţi un subiect detaliat despre această problemă, într-un reportaj marca „Focus Europa”!
Să crească doi copii cu dizabilități e ceva la care Emmanuelle Latreille nu se aștepta niciodată. Fiul ei Erwan suferă de autism sever și probabil că nu va putea niciodată să trăiască singur. Fiica Azenor suferă de o distrofie musculară.
 
Părinții gemenilor sunt convinși că dizabilitățile copiilor au fost cauzate de Dépakine. Acest medicament de tratare a epilepsiei i-a fost prescris lui Emmanuelle Latreille în timpul sarcinii.
 
„Sunt foarte supărată, mai ales pe producător și pe statul francez. Știau de acest pericol de mult timp, dar nu au transmis această informație medicilor și pacienților și nu le-au dat oportunitatea de a lua propriile lor decizii”, a declarat Emmanuelle Latreille.
 
Ea este doar una din cele câteva mii de familii afectate din Franța. Marine Martin a fost prima care a făcut public scandalul. Și ea, de asemenea, are doi copii cu dizabilități. Marine este fondatoarea unei asociații de părinți care a intentat un proces împotriva producătorului – gigantului farmaceutic Sanofi și a guvernului francez. Ea îi acuză de mușamalizarea riscurilor pentru sănătatea copiilor nenăscuți. Marine consideră că motivele sunt pur financiare.
 
„Multe femei iau Dépakine. E nevoie de timp pentru ca ele să se obișnuiască cu administrarea medicamentului, apoi însă îl iau toată viața. Dacă producătorii medicamentului ar fi onești și le-ar spune femeilor că preparatul este toxic pentru bebelușii nenăscuți încă, ei și-ar pierde, probabil, o mare parte din cota de piață”, susţine Marine Martin, iniţiatoarea campaniei pentru părinţii victimelor Depakine.
 
Sanofi se apără spunând că pentru unele femei nu există nicio alternativă la Dépakine. Ingredientul său activ, acidul valproic, este un anticonvulsiv utilizat pentru a preveni apariția crizelor epileptice grave – care pot fi foarte periculoase în timpul sarcinii. Și afirmă că efectele secundare ale medicamentului sunt bine-cunoscute.
 
„Sanofi a avertizat cu regularitate riscurile de a lua medicamentul. E de datoria noastră să transmitem autorităților sanitare cele mai recente informații științifice pe care le cunoaștem – ne-am conformat complet și pe deplin. Ne-am dat toată osteneala”, a declarat reprezentantul grupului farmaceutic „Sanofi”, Amel Benkritly.

Cei afectați neagă însă vehement  acest lucru. Ei spun că nimeni nu i-a informat cu privire la amploarea riscurilor. La acea vreme, societatea farmaceutică vorbea  pur și simplu de un risc ușor sporit al dizabilităților fizice – și nu de tulburări psihice severe. Studiile arată că copiii ai căror mame au ingerat acidul valproic suferă de simptome similare.
 
„Copiii Dépakine au cu toții aceleași caracteristici faciale. Uitându-vă la ei, puteți vedea clar că mamele lor au luat medicamentul.  Deși unii au fost afectați mai mult decât alții”, declară tatăl gemenilor, Franck Latreille.
 
Franck și Emmanuelle fac totul pentru a asigura frecventarea de către copiii lor a unei școli obișnuite – în ciuda handicapului lor. Îl întrebăm pe Erwan dacă îi place școala și are prieteni, el însă nu răspunde. Dépakine este singurul medicament care a reușit să țină sub control epilepsia lui Emmanuelle. Dar cum își iubește copiii, Emanuelle spune că ea știa despre riscuri și nu ar fi încercat niciodată să rămână gravidă. Gemenii au fost concepuți prin fertilizare in vitro.
 
„Soțul meu și cu mine am fi adoptat copii. Am fi ales imediat adopția – chiar dacă procesul durează ani. Ar fi fost mai bine să așteptăm” susţin soţii Latreille.
 
Acum, pericolele sunt menționate nu doar pe prospectul medicamentului, dar și pe ambalajul propriu-zis. E o victorie mică, dar importantă pentru părinții afectați – chiar dacă Sanofi continuă să vândă medicamentul în alte țări FĂRĂ această etichetă de avertizare. Dar ceea ce își doresc cel mai mult părinții e ca responsabilii să fie trași la răspundere în instanță.

Urmăriţi în fiecare zi de luni, ora 21:20, emisiunea "Focus Europa", exclusiv la Moldova 1 şi online pe TRM.MD!
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam