Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
06 Aprilie 2017 | 15:05
Germenii din plante - o alegere înţeleaptă pentru sănătate
Germenii sau seminţele încolţite sunt, de fapt, plante verzi foarte tinere, care încolţesc din seminţele aproape oricărei forme vegetale - nuci, seminţe, cereale, fasole, legume, dar şi o serie de ierburi – orz verde sau pir. Consumul regulat de seminţe germinate poate duce la îmbunătăţirea considerabilă a digestiei, a imunităţii şi a stării generale de sănătate şi de bine a organismului. Mai multe informaţii despre beneficiile germenilor pentru sănătatea noastră, cum putem obţine germenii, dar şi ce spune ştiinţa despre seminţele încolţite, vă invităm să urmăriţi în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
Încolțirea este procesul prin care semințele sunt puse în apă, urmând a germena. Plantele tinere apărute sunt bune pentru consumul alimentar. Toate semințele germinative au capacitate mare de energie nutritivă, necesară pentru a crea noi plante sănătoase. Odată ce semințele au fost puse în apă, acțiunea necesară pentru încolțire, se eliberează cantități mari de enzime. După germinare, semințele absorb rapid apa și se umflă, ajungând de cel puțin două ori mai mari decât inițial. În același timp, crește și conținutul de substanțe nutritive. În sfârșit, procesul de germinare realizează un fel de „predigerare” a semințelor, făcând astfel procesul de digerare și de absorbție a substanțelor nutritive să se desfășoare mult mai ușor, iar posibilitatea de apariție a alergiilor alimentare să fie redusă.

Rezultatul final este obținerea unui aliment foarte concentrat, cu un conținut imens de proteine, vitamine, minerale principale și secundare, fibre și enzime – toate acestea sub forma cea mai ușoară digerabilă. Prin încolțire nu vei beneficia numai de avantajele unei hrane crude, dar vei spori în mod considerabil conținutul de substanțe nutritive a semințelor și cerealelor.

Ce spune știința?

Prin încolțire se mărește  semnificativ activitatea enzimelor. Astfel, germinarea și încolțirea cresc concentrația de enzime de la șase până la 20 de ori, în funcție de plantă. Specialiștii au descoperit faptul că prin germinare, vitaminele B pot crește cu până la două mii de procente.

Acizii nucleici compuși fundamentali necesari oricărui proces de creștere celulară și de regenerare cresc cu 30 de procente după germinare. La fel se întâmplă cu conținutul de minerale. Astfel, s-a ajuns la concluzia că germenii reprezintă o formă de proteină mult mai eficientă și mai sănătoasă decât cea obișnuită de tip animal sau chiar de cât alte tipuri de proteine vegetale.

Semințele încolțite – secretul stării de bine

Consumul regulat de semințe germinate poate duce la îmbunătățirea considerabilă a digestiei, a imunității și a stării generale de sănătate și de bine a organismului. Dacă vei include germeni în dieta ta zilnică nu numai că digestia îți va fi mai sănătoasă, dar vei fi și mult mai bine pregătită pentru a te apăra de răceli și de gripe obișnuite, de slăbiciune și de alte maladii.

Studiile științifice au demonstrat că germenii ajută la întărirea sistemului imunitar când acesta din urmă este fortificat, posibilitatea de a fi atacat sau de a cădea pradă afecțiunilor obișnuite este mult mai mică.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam