Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
09 August 2015 | 15:19
Ghiozdanul - un potenţial pericol pentru coloana vertebrală a elevilor
Deformarea coloanei vertebrale, dereglarea ţinutei sau chiar invaliditatea - acestea sunt câteva dintre riscurile la care sunt expuşi elevii care poartă ghiozdane grele şi incomode. Medicii îi avertizează pe părinţi să aleagă cu atenţie acest accesoriu şcolar. Iar asta pentru că doar în 2014 fiecare al patrulea copil a fost diagnosticat cu scolioză.
Medicul vertebrolog, Nicolae Şauga, a declarat pentru Mesager că alegerea incorectă a ghiozdanelor poate afecta grav coloana vertebrală. El recomandă părinţilor să aleagă ghiozdane care să nu pună în pericol sănătatea copiilor.

Și elevii cunosc despre pericolul la care sunt expuși dacă ghiozdanul pe care îl poartă nu este ales corect. Ei spun că acestea trebuie să fie nu doar frumoase, dar şi să nu le afecteze coloana vertebrală.  

În prezent, în Republica Moldova sunt aproximativ 10 mii de copii car suferă de scolioză.
 
Postat de: Svetlana Cojocaru
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam