Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
08 Decembrie 2014 | 15:22
Gripa din acest an ar putea lovi mai puternic
Variaţiile genetice în cazul a jumătate dintre virusurile care provoacă gripa, ar putea slăbi anul acesta eficacitatea vaccinului, au informat autorităţile medicale americane, potrivit AFP. Tulpina H3N2 a virusului gripal a fost cel mai des întâlnită în sezoanele 2012-2013, 2007-2008 şi 2003-2004, marcate de cea mai ridicată mortalitate a acestor ultimi zece ani, au explicat reprezentanţii Centrului american pentru controlul şi prevenire bolilor (CDC).
În plus, riscurile privind severitatea simptomelor gripale sunt crescute anul acesta de descoperirea că jumătate dintre virusurile H3N2 analizate au suferit mutaţii în raport cu virusul utilizat pentru realizarea vaccinului antigripal, au mai spus experţii. Acest lucru înseamnă că vaccinul ar putea avea o capacitate scăzută de protejare împotriva acestor tulpini mutante.

Pentru sezonul 2007-2008, virusul dominant H3N2 a fost o variantă, dar vaccinul a avut totuşi o eficacitate de 37% până la 42% contra virusurilor din gama H3N2, a precizat CDC, care şi-a menţinut recomandarea ca populaţia să se vaccineze.

Virusul gripal se schimbă permanent, au reamintit specialiştii. În fiecare an, experţii selecţionează virusurile care vor fi utilizate pentru producerea vaccinului cu mai multe luni înainte, pentru ca laboratoarele să poată produce şi livra dozele de vaccin în timp util pentru următorul sezon gripal, au explicat specialiştii CDC. Există întotdeauna posibilitatea ca aceste virusuri să sufere mutaţii în această perioadă, scrie Mediafax.

Specialiștii avertizează importanţa protejării în cazul persoanelor cu grad mare de risc, cum sunt copiii de vârstă mică, femeile însărcinate şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam