Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
17 Februarie 2017 | 14:13
Hepatitele virale sunt prima cauză de îmbolnăvire cu ciroză hepatică
Hepatitele virale B, C şi D continuă să fie una dintre problemele majore ale sănătăţii din Moldova. Deşi statisticile arată că numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este mai mic în ultimii ani, nu există totuşi toate instrumentele necesare pentru a preveni răspândirea infecţiei, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova hepatitele virale sunt prima cauză de îmbolnăvire cu ciroză hepatică. Rata mortalităţii din cauza acestor infecţii este de şapte ori mai înaltă în Moldova decât în ţările Uniunii Europene. Directorul Spitalului de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă”, Victor Diatișin, crede că această situație este cauzată de faptul că deseori hepatitele virale nu se manifestă prin simptome clare sau decurg într-o formă ascunsă. Astfel, bolnavii ajung tîrziu la medic. „Hepatita este o infecţie virală ce se transmite prin sânge. Aceşti bolnavi au un simptom specific, gălbeneaţa, însă aceasta apare numai la 20 la sută dintre pacienţi”, a spus Victor Diatișin.
 
Pentru profilaxia hepatitei virale B există un vaccin creditat cu rata de protecţie de 95%. Victor Diatișin a mai spus că vaccinarea împotriva hepatitei virale B este accesibilă, gratuită și inclusă în Programul Național de Imunizări. Totodată, medicii recomandă şi menţinerea unui mod sănătos de viaţă, fără alcool şi droguri. „Metodele de combatere a hepatitei este vaccinarea şi igiena personală. Pacienţii cu hepatite au un alt regim alimentar. Nu se permite să consume alcool, grăsimi, bucate prăjite, mâncăruri sărate şi pipărate.    

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova sunt luați la evidență 43 de mii de pacienți cu hepatita B, C și D.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam