Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
25 Iulie 2017 | 13:20
Hipoterapia – modalitatea de a trata copiii cu ajutorul cailor
Zece copii cu nevoi speciale vor beneficia de terapie cu ajutorul cailor. Proiectul este finanţat de un grup de moldoveni stabiliţi cu traiul în Statele Unite ale Americii. Iniţiatorii Gallop Moldova îşi propun să sprijine cel puţin 50 de copii prin terapia cu ajutorul cailor. Banii pentru implementarea proiectului au fost colectaţi în urma unui concert de caritate organizat de moldovenii din SUA.
Hipoterapia este folosită de terapeuți specializați în terapia fizică, ocupațională și vorbire, care ajută în tratamentul neurologic și neuromuscular. Această terapie se practică și la noi în țară, având efect benefic asupra copiilor cu diverse dizabilități.

Una dintre organizatorii acestui program de hipoterapie, Natalia Ghilașcu susține că Gallop Moldova este un program nou pentru țara noastră, un serviciu hipoterapeutic care vine să ajute copiii cu dizabilități mintale să se recupereze și să aibă mai multe rezultate în integrarea lor socială.

Rezultatele obținute până în prezent sunt îmbucurătoare și pentru organizatori reprezintă un motiv de a merge mai departe. Coordonatoarea programului Gallop Moldova, fizioterapeuta Maria Gurcova menționează că este mândră de rezultatele frumoase înregistrate, convingându-se personal că această terapie e plăcută pentru copii, părinți și chiar pentru cai.

„Durata cursurilor este de zece zile cu antrenamente dimineața și seara. Apoi se face o pauză de două-trei luni și copilul revine din nou. Așa se face de trei-patru ori pe an. E la fel ca și cursurile de masaj, înot, kinetoterapie”, menționează Oxana Zelinscogo, instructoare de hipoterapie.

Deocamdată, cu banii adunați pot fi ajutați zece copii și asta pentru că ședințele sunt costisitoare. La moment, organizația Gallop Moldova strânge fonduri pentru a continua activitatea și a mări numărul de copii care beneficiază de hipoterapie. 
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam