Loading
ro ru en




Sănătate
Loading
26 Februarie 2015 | 16:32
Ingredient „dulce” care afectează grav sănătatea
Ingredientele folosite de producătorii de dulciuri, precum îngheţata sau batoanele de ciocolată, ar putea duce la apariţia unor boli inflamatorii cronice, informează news.sciencemag.org.
Potrivit sursei citate, descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători care au făcut o serie de experimente pe şoareci. Aceştia au fost hrăniţi cu emulsificatori folosiţi în hrana procesată. Rezultatele experimentelor au arătat că riscul apariţiei unor boli metabolice şi a unor boli inflamatorii intestinale era crescut în cazul lor.

Autorii nu au confirmat însă că există efecte similare şi în cazul oamenilor, dar sugerează că aceste ingrediente perturbează bariera dintre sistemul imunitar şi flora intestinală, alcătuită din microorganismele care trăiesc în corpul omenesc.

„Studiul transmite un mesaj foarte clar că schimbările apărute în sursele noastre de hrană alterează flora intestinală şi ne afectează sănătatea”, a declarat Laren Madsen, microbiolog la Universitatea din Alberta, Canada.

Flora intestinală, alcătuită în mare parte din bacterii, ne ajută să luptăm împotriva infecţiilor şi a alergenilor rezistenţi, dar poate ataca şi mucoasa intestinală.

În mod normal, există un strat de mucus care separă celulele intestinale de bacterii. Dacă bacteriile ajung la acestea, ele pot stimula sistemul imunitar şi pot cauza inflamaţii. În cazul unei astfel de inflamaţii, poate apărea o boală inflamatorie a intestinelor, care cauzează diaree, oboseală şi dureri abdominale.
Inflamarea cronică poate duce la apariţia obezităţii şi la creşterea tensiunii. Pacienţii cu o astfel de inflamare sunt predispuși la boli cardiace şi la diabet, scrie descopera.ro.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam