Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
14 Iulie 2016 | 17:49
Mai mult de jumătate din moldoveni au o greutate mai mare decât media recomandată
Mai mult de jumătate din populaţia adultă a Republicii Moldova este supraponderală, iar 75 la sută consumă cu regularitate alcool. Sunt datele de care au ţinut cont specialiştii la elaborarea Programului naţional de promovare a sănătăţii pentru anii 2016-2020. Astfel, în următorii ani vor fi organizate un şir de acţiuni şi campanii de informare, iar o atenţie sporită va fi acordată minorilor, relatează Mesager.
Discipolii de la Școala Sportivă „Speranţa” fac antrenamente chiar dacă semenii lor se bucură de vacanţă. Se pregătesc intensiv de competiţii.

Sergiu Nichitin antrenează copiii de 10 ani. Din vasta sa experienţă spune că de cele mai multe ori, adulţii au probleme de sănătate pentru că în adolescenţă au dus un mod de viaţă nu tocmai sănătos.

„Pentru ca modul sănătos de viaţă să devină prioritar pentru un copil, părinţii sunt cei care trebuie să aibă grijă de asta. Ei trebuie să-şi aducă copilul la orele de sport, dar şi să fie un exemplu bun de urmat”, spune antrenorul de volei.

Statisticile sunt îngrijorătoare - 10 la sută din populaţia ţării nu practică sportul, iar 75% dintre persoanele cu vârsta între 16 şi 55 de ani consumă alcool în fiecare zi. Din această cauză, autorităţile au lansat Programul naţional de promovare a sănătății pentru anii 2016-2020.

Moldovenii care fac sport cu regularitate salută această iniţiativă.

Datele oficiale arată că mai mult de jumătate din cetățenii Republicii Moldova au o greutate mai mare decât media recomandată, iar 70 la sută din decesuri sunt cauzate de modul nesănătos de viaţă în adolescenţă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam