Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
12 Februarie 2014 | 17:18
Medicamentul care ne-ar putea scăpa definitiv de răceală şi gripă
Cercetătorii britanici sunt pe cale să realizeze un medicament care poate opri transmiterea virusului gripei şi ajuta, în acelaşi timp, la vindecarea bolnavilor. Medicamentul poate fi folosit şi împotriva altor boli grave, care au simptome similare gripei, de exemplu febra aftoasă umană şi poliomielita.
Profesorul Dave Stuart, de la Universitatea Oxford, care a condus echipa de cercetători, spune că există multe tratamente pentru gripă, dar niciunul din astea nu este eficient împotriva întregii game de viruşi.

El precizează că acesta ar putea fi primul medicament cu adevărat eficient şi în cazul banalei răceli.

Savanţii au analizat virusul EV71, cel care provoacă febra aftoasă la om. Cu ajutorul acestui medicament, virusul a fost paralizat şi nu s-a mai putut răspândi, pentru a provoca alte îmbolnăviri.

Prin urmare, tratamentul va fi util nu doar bolnavilor, ci şi ca măsură de prevenţie, pentru a opri transmiterea virusului.

Testele au fost extinse apoi pentru alţi viruşi asemănători cu EV71, cum este virusul care provocă răceala. Concluzia cercetătorilor a fost că medicamentul are efect şi în cazul acestor viruşi.

Şi în cazul poliomielitei tratamentul ar putea fi folosit pentru a face un vaccin mai eficient şi pentru a eradica definitiv această boală.

Chiar dacă răceala este considerată o boală banală şi nu foarte gravă, efectele ei sunt negative, pentru că multe persoane sunt nevoite să-şi ia concediu medical. În plus, cei care suferă de alte boli, cum ar fi astmul, pot face complicaţii dacă răcesc.

Deocamdată, cercetarea este în faza iniţială şi încă nu au început testările pe oameni. Medicamentul va fi aprobat numai dacă se va demonstra că nu are efecte secundare, informează site-ul Descoperă.ro cu referire la Express.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam