Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
09 Septembrie 2018 | 13:40
Medicii atenţionează despre virusul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar
Febră, dureri de cap, cefalee, conjunctivită şi greţuri - aşa se manifestă primele simptome ale virusului West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar, care a făcut 17 victime în România. Potrivit autorităţilor moldovene, ţara noastră, deocamdată, se află în afara oricărui pericol. Medicii susţin că cea mai uşoară metodă de prevenire a infectării este evitarea înţepăturilor de insecte, întrucât deocamdată nu există niciun vaccin sau tratament antiviral specific, relatează Moldova 1.
„Pot să se infecteze anume oamenii care migrează în ţările cu acest risc. Anul acesta au fost raportate în jurul la 100 de cazuri de boală, inclusiv 56 în statele comunitare, dintre care 24 în Italia, 22 de cazuri în Grecia, cinci în Ungaria şi România, 44 în Serbia. Omul poate să se infecteze numai prin intermediul ţânţarilor infectaţi. Nu fiecare ţânţar poate fi transmiţător de această infecţie, dar se transmite anume prin ţânţarul infectat deja, se transmite la om acest virus”, a declarat Victoria Slivinschi, medic epidemiolog la Agenţia Naţională de Sănătate Publică.  
 
Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Potrivit medicilor, boala are simptome asemănătoare gripei şi se manifestă prin febră, durerile de cap, cefaleea, conjunctivită şi greţuri.
 
„În caz că persoana a fost infectată de acest virus şi nu s-a adresat la medic, atunci pot apărea chiar şi complicaţii, poate duce la o meningită, la encefalită, poate fi chiar şi meningoencefalită”, susţine Victoria Slivinschi.
 
Pentru a preveni îmbolnăvirea, autorităţile le recomandă oamenilor să monteze plase contra țânțarilor la geamuri, să dezinfecteze periodic încăperile şi să folosirea substanţe repelente împotriva insectelor. Până acum, în România, s-au înregistrat 166 cazuri de îmbolnăviri şi 17 decese.
 
Virusul West Nile cauzează tot mai multe îmbolnăviri în Europa. De la începutul anului au fost înregistrate peste 1100 de cazuri, dintre care aproape 800 în ţări membre UE şi alte 314 în state ce nu fac parte din blocul comunitar. Datele au fost publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Italia, Grecia, Ungaria şi România au raportat cel mai mare număr de infectări, iar cele mai multe decese s-au înregistrat în Serbia, Grecia, Italia şi România.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam