Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
18 Aprilie 2014 | 19:15
Medicii au descoperit o nouă boală care afectează copiii
Peste şase milioane de copii americani au fost diagnosticaţi cu tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD), iar tot mai multe cadre medicale sunt îngrijorate că tulburarea este diagnosticată greşit în anumite cazuri şi că este „supratratată” cu medicamente, informează New York Times.
Acum, mai mulţi specialişti importanţi din domeniul sănătăţii mentale afirmă că au descoperit o nouă tulburare care ar putea creşte numărul tinerilor trataţi pentru probleme de atenţie. 

Noua tulburare poartă numele de „Sluggish cognitive tempo” (SCT)  şi este caracterizată prin letargie, visarea cu ochii deschişi şi procesarea mentală lentă. Unii cercetători estimează că această tulburare afectează două milioane de copii.

Experţii care susţin cercetările asupra acestei tulburări afirmă că această părere este acceptată de tot mai mulţi specialişti drept o boală reală care solicită tratament farmacologic. În luna ianuarie, publicaţia ştiinţifică „Journal of Abnormal Child Psychology” a dedicat 136 de pagini acestei tulburări, iar unul dintre studiile publicate afirma că „dezbaterile pe tema existenţei acestei tulburări au fost lămurite cu ocazia acestui număr al publicaţiei”, notează descoperă.ro.

În acest moment, este nevoie de mai multe studii înainte ca SCT să fie recunoscută drept o tulburare distinctă, însă Catherine Saxbe, unul dintre doctorii de la Universitatea Medicală South Carolina care au efectuat studii asupra SCT, afirmă că este vorba despre „o frontieră incitantă a psihiatriei”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam