Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
22 Februarie 2018 | 09:20
Medicii avertizează despre consecinţele unui post stric asupra persoanelor în etate şi a celor bolnave
Moldovenii au intrat de câteva zile în post, decişi să renunţe pentru câteva săptămâni la consumul de carne. Nu toţi însă îşi pot permite să ţină un post strict, pentru că le poate afecta starea de sănătate. Medicii avertizează că nu ar trebui să renunţe la carne persoanele care suferă de boli cronice, femeile gravide şi copiii, relatează Mesager.
Postul reprezintă renunțarea totală la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se abțină de la a spune sau a face lucruri urâte, adică postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc.

„Postul Mare este foarte important pentru creștini, fiindcă reprezintă nu doar o reținere de la alimente respective, dar trebuie să facem și fapte bune. A ține post trebuie probabil şi cu vorba, și cu fapta. Nu trebuie de îndoit în puterile Celui de sus. Încercăm să ținem post. Dacă nu putem să ne abținem de la cel alimentar, măcar să încercăm să-l ținem pe cel duhovnicesc”, spun creștinii.

Medicii nu recomandă celor bolnavi să renunțe la carne, pentru că le poate afecta starea de sănătate. În caz contrar, să mănânce mai multe fructe proaspete și legume. În grupurile de risc intră persoanele cu boli acute, femeile gravide și copiii.

„În timpul postului la copii scade imunitate, performanțele școlare. Bătrânii sunt persoanele care cel mai mult necesită a fi alimentate, deoarece ei sunt cei care au nevoie mai mult de proteine, lipide, glucide, de asemenea cei cu diabet zaharat  dacă fac restricții la unele alimente pot face come hipoglicemice, de asemenea scade capacitatea de muncă”, a declarat Diana Ambros, medic în cadrul Spitalului raional Soroca.

În perioada Postului Mare, creştinii vor avea de două ori dezlegare la peşte - de Bună Vestire şi în Duminica Floriilor. Preoţii spun că în aceasta săptămână sunt oficiate slujbe speciale dimineața și seara, iar duminică va fi celebrată Duminica Triumfului Ortodoxiei.

„În această săptămâna se postește mai deosebit şi mai strict ca în cealaltă perioadă a postului, fiindcă așa au rânduit sfinții părinți. Creștinii care pot să postească o zi e bine, care pot două - e bine, care pot patru, la fel e bine. De ce spun acest lucru? Fiindcă ce folos că stomacul va fi gol, iar mintea, gândul nostru va fi plin de diferite răutăți, diferite gânduri necurate, lucru care nu este plăcut lui Dumnezeu”, a declarat Parohul Bisericii „Sf. Mucenic Dimitrie” din Soroca, Nicolae Craveț.

Postul Paştelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului şi este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. În acest an Paştele va fi sărbătorit pe 8 aprilie.

Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam