Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Iulie 2018 | 18:36
Miezul de nucă, alimentul minune pentru organismul uman
În această perioadă, în capitală, comercianţii ambulanţi propun spre vânzare miez de nucă. Costul unui pahar de 300 de grame este în jur de 20 de lei. Acest produs este unul benefic, care conţine mai multe vitamine, cu toate acestea, medicii nu recomandă oamenilor să cumpere miez de pe marginea drumului, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Nucile verzi sunt foarte bune pentru sănătate, deoarece se consideră un ingredient minune pentru inimă. Conține mulți nutrienți, minerale, iod. Însă, în această perioadă, când au început să se comercializeze pe marginea străzii, vreau să îndemn oamenii să nu cumpere nucile care sunt curățite, pentru că nu se cunoaște în ce condiții au fost curățite. S-ar putea ca persoanele respective să fie bolnave de anumite maladii, pe care pot să le transmită. Există riscul îmbolnăvirii de maladiile diareice acute, diferite maladii infecțioase, chiar și de tuberculoză. Un alt aspect este că unii culeg nucile verzi de pe marginea drumului, unde este o poluare destul de înaltă a mediului și se absorb toate gazele de la transport, chiar și plumb”, a declarat medicul nutriționist endocrinolog, Luminița Suveică.
 
Chiar dacă medicii nu recomandă procurarea miezului de pe piață, oamenii preferă totuși să îl cumpere. Unii în cantități mai mari, alții pentru a-și împlini poftele. „Da, le cumpăr des. Adică ori de câte ori le văd pe drum. Noi la țară nu avem posibilitatea să mergem. Noi avem în ogradă și mâncăm de acolo. Da, mămica mai cumpără nuci de pe marginea drumului, da nu foarte des, pentru că mai mult mergem la bunica la țară și mâncăm”, au declarat oamenii.
 
Vânzătorii spun că nucile le aduc chiar de la ei din grădină, unii având livezi nucifere. „20 de lei paharul. Le aducem de la Șoldănești, avem acolo livadă de nuci”, a declarat o vânzătoare.
 
Nucile sunt unul dintre cele mai benefice alimente pentru organismul nostru. În Moldova livezile de nuci ocupă o suprafață de peste 26 de mii de hectare, iar 95 la sută dintre producție este vândută peste hotare.
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam