Loading
ro ru en




Sănătate
Loading
26 Aprilie 2017 | 19:20
Milioane de decese, prevenite graţie vaccinării
Graţie vaccinării, anual, la nivel global, sunt prevenite aproximativ trei milioane de decese, provocate de boli precum poliomielita, hepatita virală B, difteria, tusea convulsivă, rujeola sau infecţia rota-virală. Datele au fost prezentate în cadrul unui club de presă, dedicat Săptămânii Europene a Imunizărilor în Republica Moldova, care are loc în perioada 24 – 30 aprilie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Vaccinarea este o metodă sigură și eficientă de a-i proteja pe copiii de unele boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe, iar uneori – chiar decesul, afirmă viceministra Sănătății, Aliona Serbulenco.

„Începând cu anul 2009, în Moldova nu au mai fost înregistrate cazuri de poliomielită, acest lucru fiind obținut grație vaccinării. Prin vaccinare un șir de maladii au fost aduse la nivelul zero”, a declarat ministra.

În Republica Moldova se atestată o acoperire vaccinală destul de înaltă, dar totuşi mai este loc pentru îmbunătăţire, spune coordonatoarea de programe de sănătate a copiilor şi adolescenţilor din cadrul UNICEF Moldova, Angela Capcelea.

„În 2012, nouă copii din raionul Florești s-au îmbolnăvit de rujeolă. Această infecție a fost adusă din România. Nu trebuie să uităm că trăim într-o lume fără bariere, călătorim peste hotare și riscul de importa al maladiilor este sporit. De exemplu, în 2012, am avut peste 20 de cazuri de rujeolă în familii a căror membri s-au întors din federația Rusă”, a menționat Angela Capcelea.

Regiunile în care rata de imunizare descrește cel mai mult sunt raioanele de est, dar și municipiile Chișinău și Bălți. Vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că deseori persoanele își argumentează refuzul de a se vaccina prin faptul că bolile pentru care se administrează vaccinurile nu mai prezintă pericol, ceea ce în opinia sa, este o concepție greșită.

În 2016, Ministerul Sănătăți a aprobat cel de-al cincilea Program Național de Imunizări pentru anii 2016-2020. Documentul prevede vaccinarea gratuită a populației contra a 12 boli infecțioase, dezvoltarea Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice și Sporirea acoperirii vaccinale până la 95%. 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam