Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
24 Ianuarie 2018 | 18:49
Moldova - între două focare de rujeolă
Moldova se află între două focare de rujeolă. Infecţia a făcut mai multe victime în România şi Ucraina. Epidemiologii monitorizează zilnic situaţia din ţară, însă un motiv de îngrijorare este nivelul de vaccinare ce nu depăşeşte 90 la sută, relatează Mesager.
„Anul acesta avem câteva cazuri suspecte la îmbolnăvire, o parte din ele nu s-au confirmat. În 2014 am avut două cazuri şi datorită faptului că în acea comunitatea nivelul de acoperire vaccinală era unul înalt nu s-a permis extinderea cazurilor”, a precizat Nicolae Furtună, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică.
 
Specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică afirmă că cea mai sigură metodă de a preveni cazurile de rujeolă este vaccinarea.
 
„Pentru rujeolă avem trei prize de vaccinare, vaccinarea primară la vârsta de 12 luni şi două vaccinări ulterioare la vârsta de șase ani şi 15 ani. Asta se face pentru a proteja populaţia”, a specificat Nicolae Furtună.
 
În fiecare an, în Moldova, unul din zece copii nu este imunizat împotriva rujeolei. Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, specialiştii vin cu un apel către părinţii care se declară împotriva vaccinării.
 
Unii oameni spun că nu au încrede în procesul de imunizare, alţii cred cu certitudine că acesta este obligatoriu pentru a evita epidemiile.
 
„Deocamdată nu am vaccinat, din motiv că a avut contraindicaţii de la medic, dar o facem cu siguranţă”. „Teoretic, vaccinul este necesar, dar trebuie să fie de o calitate bună”. „Nu ştiu poate este şi binevenit, dar sunt multe superstiţii privind vaccinarea”, susțin oamenii.
 
În ultimii trei ani în Moldova nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă.  În ultima perioadă, în Ucraina au fost atestate în jur de 1300 de cazuri de rujeolă, dintre care peste 800 la copii. O situaţie mai gravă este în România, unde în ultimele luni au fost confirmate aproximativ 10 500 de cazuri de rujeolă, dintre care 38, s-au soldat cu deces. 
Postat de: Cornelia Stefoglu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam