Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
16 Noiembrie 2018 | 13:15
Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât recomandă OMS
Consumul mediu de sare în rândul populaţiei din Republica Moldova este de două ori mai mare decât norma maximă recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un adult consumă zilnic circa zece grame de sare, în timp ce recomandarea OMS este de cinci grame pe zi. Datele se conţin într-un studiu lansat de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în parteneriat cu Biroul OMS din Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Nivelul consumului de sare este mai mare în rândul bărbaților, iar populația de la sate consumă mai multă sare decât cei din orașe. Pâinea este principala sursă de sare în regimul alimentar, fiind urmată de crenvurști, salamuri și cașcaval. Conferențiarul universitar, Galina Obreja, spune că regimul alimentar cu conținut ridicat de sare cauzează hipertensiunea arterială, care, la rândul ei, este factorul cauzal principal al bolilor cardiovasculare, responsabile pentru mai mult de jumătate din toate decesele din țară.
 
Ministra Sănătății, Silvia Radu susţine că şi consumul de alimente procesate sporește nivelul de sare în organism.
 
Pentru reducerea consumului de sare în rândul populației, Ministerul Sănătății anunță că va pregăti implementarea, la nivel național, a unui program. Acesta va prevedea campanii de creștere a nivelului de conștientizare în rândul cetățenilor, care vor fi încurajați să aibă o abordare mai prietenoasă față de propria sănătate. Totodată, Se vor propune modificări legislative pentru a stabili un cadru pentru industria alimentară cu scopul reducerii conținutului de sare precum și introducerea etichetării pentru a evidenția conținutul de sare în produsele alimentare.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
Silueta e un aspect care mereu dă bătăi de cap reprezentantelor sexului frumos, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când toate îşi doresc să arate excepţional în ţinuta de Revelion şi Crăciun. Cum să slăbim sănătos şi corect aflăm de la medicul nutriţionist Marina Iaroţkaia, la „Cine vine la noi?”.
Radio Moldova
Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului a răsunat în cadrul emisiunii cu public de la Radio Moldova „Prietenii muzicii”. Creaţiile au fost interpretate de Orchestra naţională simfonică a Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova”, sub bagheta tânărului dirijor şi compozitor Matei Pop din Cluj (România), relatează Mesager.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam