Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
02 August 2017 | 14:36
Moldovenii consumă de două ori mai puţină apă decât cantitatea zilnică recomandată
Un locuitor din Moldova bea doar 1,19 litri de apă potabilă pe parcursul unei zile, cu toate că este conştient de faptul că hidratarea insuficientă poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat în luna iulie, pe un eşantion de 1000 de locuitori din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani.
Potrivit studiului, 82% dintre respondenți sunt conștienți de faptul că pentru a fi sănătoși este necesar să consume cel puțin doi litri de apă pe zi. Majoritatea consideră că o cantitate insuficientă de apă poate duce la consecințe negative asupra sănătății. Cu toate acestea, doar 33% dintre moldoveni cu vârsta de 16-65 de ani consideră că respectă acest principiu și consumă cel puțin doi litri de apă pe zi.

În baza răspunsurilor la întrebările ce țin de hidratarea zilnică, s-a constatat că 72% din populație crede că bea o cantitate suficientă de apă pe timp de caniculă. Totodată, s-a analizat dacă oamenii și-au format obiceiul de a avea apă cu ei pe timp de caniculă. Circa 39% dintre respondenți, susțin că iau cu ei întotdeauna sau aproape întotdeauna o sticlă cu apă atunci când pleacă de acasă. 39% nu iau niciodată sau foarte rar o sticlă cu apă. În ceea ce privește șoferii, 30% dintre ei nu au apă potabilă în vehicul, fapt ce este nerecomandabil în perioada caldă a anului și la distanțe lungi. Aproximativ 81% dintre moldoveni consumă apă doar când apare senzația de sete, chiar și pe timp de caniculă. Doar 19% obișnuiesc să bea apă în mod regulat, fără să mai aștepte să li se facă sete.

În cadrul studiului a fost analizat cât de des părinții își îndeamnă copiii să consume apă. Doar 25% dintre părinții ce au copii de până la 14 ani, încearcă să le dea copiilor să bea apă în mod regulat, fără să mai aștepte senzația de sete. 75% dintre familiile din Moldova le dau copiilor să bea apă numai atunci când aceștia solicită.

De asemenea, aproximativ 40% dintre familii nu le formează copiilor deprinderea de a avea o sticlă de apă cu ei la plimbare. Pe de altă parte, s-a demonstrat faptul că locuitorii satelor și oamenii cu venituri sub medie consumă mai multă apă decât alte segmente ale populației. Aparent, acest lucru în mare parte se datorează sortimentului divers de băuturi răcoritoare de care dispun persoanele care locuiesc în orașe și au un venit mai mare. Cu toate acestea, şapte la sută dintre respondenți au recunoscut că nu beau apă zilnic.

Studiul a fost efectuat de către compania Xplane Market Research Agency. 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:
Ştiri
Promo
Radio Moldova
Radio Moldova Muzical (RMM), va transmite, în direct, de la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, din capitală, concertul simfonic dedicat aniversării a 160 ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul va avea loc mâine, 24 ianuarie, cu începere de la ora 18:05.
Moldova 1
Astăzi, la „Cine vine la noi?” discutăm despre disciplinarea pozitivă a copiilor. Cum implicăm copiii în treburile casnice şi de la ce vârstă? Ce sarcini se potrivesc fiecărei vârste şi ce au de pierdut copiii care nu sunt implicaţi în activităţile familiale? Răspunsurile la acestea, dar şi alte întrebări le aflaţi în această seară, de la ora 17:20, la televiziunea publică naţională.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam