Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
02 August 2017 | 14:36
Moldovenii consumă de două ori mai puţină apă decât cantitatea zilnică recomandată
Un locuitor din Moldova bea doar 1,19 litri de apă potabilă pe parcursul unei zile, cu toate că este conştient de faptul că hidratarea insuficientă poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat în luna iulie, pe un eşantion de 1000 de locuitori din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani.
Potrivit studiului, 82% dintre respondenți sunt conștienți de faptul că pentru a fi sănătoși este necesar să consume cel puțin doi litri de apă pe zi. Majoritatea consideră că o cantitate insuficientă de apă poate duce la consecințe negative asupra sănătății. Cu toate acestea, doar 33% dintre moldoveni cu vârsta de 16-65 de ani consideră că respectă acest principiu și consumă cel puțin doi litri de apă pe zi.

În baza răspunsurilor la întrebările ce țin de hidratarea zilnică, s-a constatat că 72% din populație crede că bea o cantitate suficientă de apă pe timp de caniculă. Totodată, s-a analizat dacă oamenii și-au format obiceiul de a avea apă cu ei pe timp de caniculă. Circa 39% dintre respondenți, susțin că iau cu ei întotdeauna sau aproape întotdeauna o sticlă cu apă atunci când pleacă de acasă. 39% nu iau niciodată sau foarte rar o sticlă cu apă. În ceea ce privește șoferii, 30% dintre ei nu au apă potabilă în vehicul, fapt ce este nerecomandabil în perioada caldă a anului și la distanțe lungi. Aproximativ 81% dintre moldoveni consumă apă doar când apare senzația de sete, chiar și pe timp de caniculă. Doar 19% obișnuiesc să bea apă în mod regulat, fără să mai aștepte să li se facă sete.

În cadrul studiului a fost analizat cât de des părinții își îndeamnă copiii să consume apă. Doar 25% dintre părinții ce au copii de până la 14 ani, încearcă să le dea copiilor să bea apă în mod regulat, fără să mai aștepte senzația de sete. 75% dintre familiile din Moldova le dau copiilor să bea apă numai atunci când aceștia solicită.

De asemenea, aproximativ 40% dintre familii nu le formează copiilor deprinderea de a avea o sticlă de apă cu ei la plimbare. Pe de altă parte, s-a demonstrat faptul că locuitorii satelor și oamenii cu venituri sub medie consumă mai multă apă decât alte segmente ale populației. Aparent, acest lucru în mare parte se datorează sortimentului divers de băuturi răcoritoare de care dispun persoanele care locuiesc în orașe și au un venit mai mare. Cu toate acestea, şapte la sută dintre respondenți au recunoscut că nu beau apă zilnic.

Studiul a fost efectuat de către compania Xplane Market Research Agency. 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
În această seară, la „Butonul Roşu” se va discuta despre posibilitatea creării unui bloc comun pentru alegerile parlamentare, constituit din partidele de dreapta. Dacă formarea unei platforme comune pentru participarea la următorul scrutin este o soluţie pentru a evita acumularea unui scor mic, elucidăm în emisiune.
Moldova 1
Sportivul moldovean Victor Ciobanu, cel care a devenit vicecampion mondial la lupte greco-romane, este invitat la emisiunea „Cine vine la noi?” din această seară. Luptătorul ne va povesti despre participarea la Campionatul Mondial, ce s-a desfăşurat în Budapesta (Ungaria), la sfârşitul lunii octombrie. Care este preţul victoriei şi ce rol are un antrenor bun pentru un sportiv, aflăm astăzi, de la ora 18:05.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam