Loading
ro ru en




Sănătate
Loading
19 August 2014 | 16:57
Mutaţii genetice grave depistate la animalele care trăiesc lângă Fukushima
Radiaţiile emise în zona de lângă centrala atomică de la Fukushima în timpul accidentului nuclear din martie 2011 au un efect negativ puternic asupra formelor de viaţă din această zonă, informează Oxford Journals.
Cercetătorii au demonstrat prin mai multe studii că expunerea îndelungată la o cantitate redusă de radiaţii ionizate duce la mutaţii genetice. Păsările, animalele, insectele şi plantele au fost afectate în egală măsură.

Timothy Mousseau, de la Universitatea din Carolina de Sud, autorul unui studiu, spune că o specie de rândunică de aici a suferit o gravă mutaţie genetică, care a dus la apariţia unor pene albe, deci un caz de albinism parţial.

Acest fenomen a fost observat şi la rândunelele care trăiau lângă centrala atomică de la Cernobîl la scurt timp după catastrofa nucleară din 1986.
La Fukushima, prezenţa rândunelelor cu mutaţii a fost observată prima dată în anul 2012, iar în 2013 şi 2014 numărul acestor păsări a crescut. Mutaţia se poate transmite apoi genetic.

Alte mutaţii genetice provocate de radiaţii au fost observate la fluturele albastru care trăieşte lângă Fukushima. Dimensiunile acestor fluturi s-au redus, au o rată mare de mortalitate, au apărut anomalii morfologice, se dezvoltă mai încet.

În cazul acestor fluturi, pot apărea şi exemplare care să dezvolte o rezistenţă la radiaţii.

Studiile trag un semnal de alarmă asupra efectelor pe care le pot avea aceste radiaţii asupra oamenilor care au fost expuşi la scurt timp după accidentele nucleare din aceste zone contaminate, scrie descopera.ro.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam