Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
29 Mai 2014 | 15:08
Nivelul de trai – indicator al tipului de cancer
Nivelul de trai al unei persoane este un indicator al tipurilor de cancer de care e cel mai probabil să sufere, au descoperit oamenii de ştiinţă. Persoanele înstărite au un risc mai mare de a suferi de cancer al pielii, cancer al tiroidei şi al testiculelor, în vreme ce oamenii săraci e mai probabil să dezvolte cancer de laringe, de col uterin, de ficat şi de penis.
De asemenea, în cazul persoanelor sărace, e mai puţin probabil ca acestea să fie diagnosticate la vreme, aşa că este mai probabil să moară din cauza cancerului, informează publicația Mail online.

Potrivit sursei, anumite tipuri de cancer sunt întâlnite cu predilecţie în anumite categorii sociale, au descoperit cercetătorii din cadrul New York State Cancer Registry.

Studiul lor, publicat în jurnalul Cancer, a studiat prevalenţa diferitelor tipuri de cancer în cele mai bogate şi cele mai sărace cartiere din mai multe oraşe americane, cuprinzând peste două cincimi din populaţia SUA.

Cercetătorii au repartizat aproape trei milioane de boli, diagnosticate între anii 2005 şi 2009, în patru grupe constituite pe baza „nivelului de sărăcie” (înregistrat în cadrul recensământului) al populaţiei cartierului respectiv, la momentul diagnosticului.

Unele cancere – precum sarcomul Kaposi şi cancerul laringian, penian, hepatic şi de col uterin – aveau o probabilitate mai mare de a apărea în cartiere sărace, în vreme ce, în cartiere bogate, era mai probabil să apară melanomul malign (cel mai periculos tip de cancer al pielii), cancerul tiroidian şi cel testicular.

Autorii studiului speră ca descoperirile lor să scoată în evidenţă necesitatea şi utilitatea unor asemenea cercetări. Acestea, spun specialiştii, ar trebui făcute mult mai des în viitor, pentru a putea pune în practică măsuri de prevenire adecvate, care să scadă incidenţa cancerelor specifice anumitor categorii sociale, scrie descopera.ro.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam