Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
05 Aprilie 2014 | 15:30
O boală frecventă ar putea fi tratată cu ajutorul unor „mini-inimi” implantate în corp
„Mini-inima” experimentală, la care lucrează oamenii de ştiinţă americani de la George Washington University, ar putea ajuta persoanele ce suferă de insuficienţă venoasă şi, consecutiv, de varice, senzaţia de „picioare grele” şi alte probleme cauzate de proasta circulaţie a sângelui la nivelul membrelor inferioare. Implantată în jurul unei vene defecte, mini-inima ar pompa sângele spre cord, ajutând astfel circulaţia sângelui, informează livescience.com.
O asemenea „mini-inimă” constă dintr-un „manşon” de celule musculare cardiace implantat în jurul unei vene, el s-ar contracta ritmic, pompând sângele prin venă înapoi spre inimă. 

Pentru a minimiza riscul respingerii transplantului, aceste „mini-inimi” ar putea fi obţinute din celule stem provenite chiar de la pacient, spun cercetătorii.
În venele sănătoase, sângele circulă într-o singură direcţie – spre inimă – datorită unor valve care împiedică stagnarea sângelui în vene şi apariţia cheagurilor de sânge. Dar, când valvele nu funcţionează corect, circulaţia venoasă este afectată, ceea ce duce la stagnarea sângelui în vene, manifestarea cea mai cunoscută a acestui fenomen sunt varicele.

Aproximativ 25% dintre adulţi suferă de varice - vene dilatate, vizibile la suprafaţa pielii, iar circa 6% suferă de forme mai grave ale bolii.  Boala varicoasă poate duce la inflamaţie, ulcer varicos şi chiar amputarea picioarelor şi deces.

Dacă pentru venele situate mai aproape de suprafaţa pielii există unele tratamente eficiente, pentru venele profunde situaţia este mai complicată, deoarece tratamentele „de suprafaţă” nu au efect. Una dintre cele mai serioase probleme este tromboza venoasă profundă - formarea cheagurilor de sânge în venele profunde ale piciorului, cheaguri care pun în pericol viaţa pacientului.

Potrivit descopera.ro, metoda „mini-inimilor” ar putea ajuta la rezolvarea acestor situaţii. Celulele stem provenite de la pacient pot fi transformate în celule miocardice (celule musculare  cardiace) şi crescute în laborator sub forma unor structuri circulare care ar urma să fie implantate chirurgical în jurul venelor afectate.

Pentru moment, metoda este încă în stadiul experimentelor de laborator, cercetătorii lucrează la identificarea celui mai bun „design” pentru „mini-inimi”, urmând ca în viitor acestea să fie testate prin implantarea lor la animale de laborator.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam