Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
05 Februarie 2018 | 08:55
Obiceiuri sănătoase ale unor popoare din lume
Obiceiurile sănătoase pot să ne menţină în formă. Ce obiceiuri bizare au unele popoare pentru a se menţine într-o formă bună a aflat echipa emisiunii „Bună Dimineaţa”.
Iată câteva dintre acestea:

Olanda are cei mai mulţi ciclişti. În unele oraşe peste 70% din trasee sunt făcute cu bicicleta. Ciclismul constituie una dintre cele mai bune opţiuni de a controla stresul si de a menţine o buna forma fizica. În Olanda atât maturii, cât şi copii practică mersul pe bicicletă.

Spania şi America Latină sunt ţările în care somnul de  la amiază este extrem de important.  Studiile spun că anume somnul ajută oamenii să fie mai alerţi şi să aibă performanţe mai bune. Acesta contribuie şi la ameliorarea stării de bine. Somnul de după-amiază relaxează organismul, elimina stresul acumulat in primele ore ale zilei, încarcă organismul cu energie pozitiva si creşte capacitatea creierului de a acumula noi informaţii. 

Nord europenii preferă să se relaxeze în saună, acesta fiind şi un obicei extrem de sănătos. Căldura din saună cauzează o creștere a frecvenței cardiace și lărgeşte vasele sangvine. Acest lucru duce la creșterea fluxului de sânge, care îmbunătățește funcția cardiovasculară și, în consecință, reduce riscul bolilor de inimă.

Grecii ştiu secretul unei vieţi liniştite, care constă în plimbările lungi şi dietă mediteraneană. Mersul pe jos este de un real ajutor pentru scăderea tensiunii arteriale, ţine sub control diabetul, previne cancerul şi întărește sistemul imunitar. În plus dieta mediteraneană îi fereşte de stres şi demenţă.

Chinezii folosesc beţişoare în loc de tacâmuri obişnuite, ceea ce determină o masticaţie corectă şi ajută la digestie. Astfel chinezii susţin că simt gustul hranei mai bine şi se satură mai repede.

Ceea ce ţine de moldoveni, avem şi noi obişnuinţe sănătoase. Se ştie că dansurile şi petrecerile până în zori ajută la evitarea stresului şi la menţinerea unei stări sănătoase.

Nu uitaţi, starea de sănătatea depinde de obiceiurile pe care le avem !
Postat de: Reporter Stagiar
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam