Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
29 Ianuarie 2018 | 16:47
Osteoporoza: Simptome, factori de risc şi metode de diagnosticare
Osteoporoza este caracteristică vârstnicilor, dar nu este o lege. Asociată cu afecţiunea structurii osoase tuberculare, creşte riscul fracturii osului în urma celui mai mic traumatism, uneori chiar fără vreo traumă. În cazul în care procesul de pierdere osoasă este prea alert, apare creşterea riscului de fractură la o simplă cădere, or la un efort mediu ca intensitate, cum ar fi afecţiunea vertebrelor în cazul unei ridicări. Aşa dar, osteoporoza este o afecţiune silenţioasă până când apare o fractură. Mai multe despre simptomele şi factorii de risc ale osteoporozei, dar şi ce metode de diagnosticare a acesteia există, aflaţi în reportajul de la „Bună Dimineaţa”, Moldova 1.
Factori de risc pentru osteoporoză

Factorii de risc ai osteoporozei pot deveni: fractura după o cauză sau o lovitură minoră, istoric de osteoporoză în familie, fumatul sau consumul de alcool, utilizarea prelungită a medicamentelor, femeile care au intrat în menopauză înainte de vârsta de 45 de ani.

Diagnosticul osteoporozei

Osteoporoza poate afecta semnificativ independența pacientului. Până la 25% dintre pacienți cu fractură de sold necesită îngrijire pe termen lung într-o clinică. Fracturile vertebrale sunt cele mai frecvente și apar mai devreme în cursul vieții decât alte fracturi osteoporotice. 

Din cauza conexiunii între activitatea hormonală și dimensiunea osoasă, femeile sunt mai predispuse riscului pentru osteoporoză, cu atât mai mult cu cât sunt în primele decade ale menopauzei. Pe principiul „este mai bine să previi decât să tratezi”, contează mult examinarea clinică, radiografia și analizele de sânge, dar, singura cale de ajutor căreia se poate pune diagnosticul cert este - osteodensitometria.

Testarea rezistenței osoase ajută la identificarea predispoziției pentru osteoporoză, stabilirea diagnosticului de osteoporoză, prevenirea unei fracturi, determinarea severității bolii, anticiparea riscului de fracturi ulterioare, monitorizarea modificărilor osoase. Osteoporoza poate fi prevenită prin depistarea precoce și administrarea unor tratamente eficiente începând de la un stil de viață simplu și modificări nutriționale, la medicamente prescrise pentru cei diagnosticați cu osteoporoză severă.

Pierderea osoasă poate începe încă de la vârsta de 25 de ani, asta în cazul în care rezerva osoasă inițială a fost prea mică. Însă începând cu vârsta de 35 de ani osul se deteriorează, acesta fiind un fenomen normal și natural odată cu trecerea anilor. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră! 
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam