Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
23 Aprilie 2018 | 16:37
Patru alimente folositoare care dăunează, dacă le consumaţi în exces
Partea esenţială din modul sănătos de viaţă este alimentaţia. Suntem obişnuiţi să credem că bucatele care au o valoare nutritivă mare, conţin multe vitamine şi minerale ar trebuie să fie frecvente pe masa noastră. Specialiştii însă ne recomandă să luăm aminte că există alimente sănătoase pe care nu ar trebui să le consumăm zilnic.
Iată o listă cu patru alimente pe care nu ar trebui să le consumăm zilnic :

Somon afumat
Somonul este, fără îndoială, un super aliment. Dar atunci când este afumat, acest pește trebuie consumat cu precauție, deoarece conține hidrocarburi policiclice aromatice, care, pe termen lung, pot creşte riscul de cancer. Acesta este motivul pentru care este indicat să consumăm somon afumat nu mai mult de două ori pe săptămână. Partea bună este că putem consuma somon proaspăt de câte ori vrem, dar gătit la aburi, la cuptor sau pe grătar.

Tonul
Există o mulţime de motive pentru care ne place tonul: putem mânca sushi de 10 ori pe zi, îl punem în cele mai delicioase salate şi facem până şi omletă cu ton. Şi în mare parte sunt şi motive să ne placă: este gustos şi sănătos şi o sursă importantă de proteine, minerale precum fier, calciu, zinc şi magneziu. Dar, din cauza faptului că poate avea un conţinut ridicat de mercur nu e indicat să îl consumăm zilnic, mai ales dacă e vorba de  sarcină sau alăptare. O porţie sau două pe săptămână, sunt suficiente pentru ca sănătatea să nu fie afectată.

Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este un adevărat miracol al vieţii sănătoase, dar asta nu înseamnă că trebuie să îl consumăm în fiecare zi. Uleiul de cocos este o grăsime saturată, abundă în trigliceride cu lanţ mediu, care contribuie la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor. Problema este densitatea lui calorică mare, o lingură de ulei de cocos conţinând 121 de calorii, acesta fiind motivul pentru care nu este recomandat consumul în exces. Cantitatea potrivită pentru a evita excesul ponderal este de una maximum două linguriţe pe zi.

Carne la grătar
Când carnea, fie ea de vită, porc, pește sau pui este gătită la temperaturi înalte, ca în cazul preparării la grătar, poate produce compuşi cancerigeni precum aminele heterociclice. Aceşti compuşi nu se găsesc şi în legumele la grătar, aşa că carnea la grătar poate fi înlocuită cu legumele preparate astfel.
După cum ați observat deja, varietatea este cea care dă savoare vieţii, lucru care se aplică şi alimentelor sănătoase. Este important să consumăm diverse alimente, pentru a aproviziona organismul cu vitamine, minerale şi antioxidanţi, ca să nu mai punem la socoteală faptul că o dietă variată contribuie la scăderea ponderală şi la menţinerea greutăţii pentru o perioadă mai lungă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam