Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
06 Aprilie 2014 | 13:33
Pericolul care îi paşte pe supravieţuitorii unui cutremur puternic
Cutremurele mari şi alte dezastre naturale pot declanşa apariţia, la multe persoane, a aşa-numitului „sindrom al inimii frânte”, o boală cardiacă acută produsă de şocuri emoţionale puternice. Deşi, este o boală temporară şi se vindecă după câteva săptămâni, boala poate fi însoţită uneori de complicaţii care pun în pericol viaţa, informează dailymail.co.uk.
Sindromul inimii frânte sau cardiomiopatia „Takotsubo” este o afecţiune caracterizată prin mărirea şi slăbirea temporară a muşchiului inimii (miocardulului). Boala este declanşată adesea de un stres fizic sau emoţional extrem de puternic, generat, de exemplu, de implicarea într-un accident de maşină sau de decesul partenerului de viaţă ori al unui copil.

Dar boala poate apărea şi în cazul celor confruntaţi cu dezastre naturale, cercetările anterioare arătaseră că există o corelaţie între apariţia acestei afecţiuni şi catastrofele naturale, precum cutremurul care a avut loc în Japonia în anul 2004. Recent, cercetări ale specialiştilor americani au descoperit o corelaţie similară şi la populaţia SUA, confirmând astfel legătura dintre apariţia  sindromului „inimii frânte” şi dezastrele naturale.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Arkansas, care au studiat cazurile a 21.748 de pacienţi diagnosticaţi cu cardiomiopatie „Takotsubo”, a evidenţiat o creştere masivă a numărului de cazuri în două state americane, după dezastre naturale majore, sugerând că apariţia sindromului a fost declanşată de aceste evenimente dramatice. 

În statul Vermont, numărul cazurilor a fost dublu faţă de cel din majoritatea statelor în anul 2011, când furtuna tropicală Irene a devastat acest stat. În acelaşi an, în statul Missouri numărul cazurilor a crescut considerabil, fapt pus de cercetători în legătură cu o tornadă cumplită, care a afectat oraşul Joplin, distrugând cartiere întregi şi făcând cel puţin 158 de victime.

Dr. Sadip Pant, cercetător principal în cadrul acestui studiu, spune că fenomenul ilustrează perfect legătura dintre inima şi creierul uman: stresul emoţional resimţit la nivelul creierului poate duce la o reacţie la nivelul inimii.

Pacienţii ce suferă de sindromul „inimii frânte” se plâng adesea de dificultăţi de respiraţie şi dureri în piept, simptome similare cu cele ale unui atac de cord, ceea ce îngreunează şi întârzie punerea diagnosticului corect, specifică descoperă.ro.

Sindromul inimii frânte este o boală încă puţin studiată şi cunoscută. Rezultatele noului studiu au fost prezentate în cadrul celei de-a 63-a întruniri anuale a asociaţiei American College of Cardiology.
Postat de: Departamentul Multimedia
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam