Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
13 Octombrie 2017 | 20:30
Peste 120 de oameni din Moldova aşteaptă un transplant
Peste 120 de oameni din Moldova aşteaptă un transplant hepatic, renal sau cardiac. Viaţa lor depinde la propriu de o minune, mai exact de un donator, care să îşi dea acordul pentru transplant. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Donatorului de organe, Agenţia de Transplant a lansat o campanie prin care îşi propune să promoveze donarea de organe în Moldova, relatează Mesager.
După ce aproape un an a fost practic legată de patul de spital, pentru dializă, în 2013 Elena Şchiopu a beneficiat de un transplant renal. Acesta i-a salvat viaţa, pentru că înainte de intervenţie, starea ei se agrava cu fiece zi. La trei ani distanţă Elena a născut un copil şi acum se poate bucura de o viaţă normală.
 
În prezent, peste 80 de persoane sunt în aşteptarea unui transplant de ficat, iar alte 40 sunt incluse pe lista pentru transplantul de rinichi.  Totuşi, în ţara noastră donarea de organe nu este încă o practică uzuală. De cele mai multe ori rudele pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală refuză să-şi dea acordul, chiar dacă un singur donator ar putea salva minim trei vieţi.
 
Pentru a promova donarea de organe, Agenţia de Transplant a lansat o campanie naţionala prin care îşi propune să informeze cetăţenii. 
 
„Persoanele care sunt gata de a dona sânge de fapt sunt şi persoane care de fapt ar fi gata să doneze la necesitate un ţesut şi un organ pentru a salva alte vieţi”, a menționat Grigore Romanciuc, vicedirector al Agenției de Transplant.   
 
De la începutul anului, în Moldova au fost efectuate peste 150 de transplanturi, 17 dintre care au fost renale, 11 - transplanturi hepatice, iar 29 - de cornee. Cele mai multe sau aproape 100 au fost transplanturile de os.
 
Postat de: Cornelia Stefoglu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam