Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
26 Octombrie 2016 | 11:42
Plumbul – duşmanul creierului copilului
Ameţeală, stări de vomă, dureri abdominale şi disconfort profund - sunt doar unele semne ale intoxicaţiei cu substanţe chimice. Anual, sute de mii de oameni din întreaga lume mor din cauza expunerii la poluarea cu plumb. În cadrul săptămânii dedicate acţiunilor de prevenire a contaminării cu acest metal greu, mai multe instituţii din Republica Moldova organizează evenimente tematice cu scopul de informare a cetăţenilor, relatează Moldova 1.
Plumbul poate fi găsit într-o gamă variată de produse. Este îngrijorător faptul că majoritatea sunt întrebuinţate în fiecare casă. De exemplu, acest metal este utilizat în producerea bijuteriilor, jucăriilor, cosmeticelor sau chiar a medicamentelor tradiţionale. Totuşi, cea mai mare cantitate de plumb se atestă în vopsele, afirmă specialiștii.

Aproximativ 2/3 din vopselele de pe piaţă sunt importante din străinătate. Comercianţii spun că deseori vin cu propuneri alternative, mai ales dacă vopselele urmează să fie utilizate în spaţiile destinate copiilor. 

„Pe piaţa din Republica Moldova se vinde multă vopsea toxică, fiindcă vopsele toxice sunt mai ieftine. De obicei la noi multe grădiniţe cumpără vopsea şi îi sfătuim să cumpere cele cu mai puţin miros, desigur e mai scump, dar e calitativ. Sunt vopsele acrilice, pe bază de ulei de la importatori străini, din Polonia, Germania, diferite țări”, susține Radu Puntescu, comerciant.

Pentru a stabili cantitatea de praf de plumb în vopsele, membrii Asociaţiei Obștești „EcoContact” au elaborat un studiu, pentru care au fost achiziţionate 31 de cutii de vopsea. Rezultatul - mai mult de jumătate conţin concentraţii majorate de plumb.

„Noi am depistat că pe piaţa din Moldova mai există vopsele de import şi cele din ţară care conţin acei compuşi ai plumbului care se utilizează în special ca vopselele să fie mai rezistente sau mai lucioase”, a menționat președintele Asociației Obștești „EcoContact”, Andrei Isac.

În vederea prevenirii contaminării cu plumb, autorităţile spun că se prevede modificarea cadrului legal, până atunci ei vin cu recomandări.

„Majoritatea părinţilor, practic 99%, nu citesc eticheta atunci când procură jucării pentru copii. Ei se uită la aspectul estetic, la culorile atractive, dar nu se informează despre ce ar putea conţine această jucărie”, a spus șefa Direcției prevenirea poluării și managementul deșeurilor din cadrul Ministerului Mediului, Svetlana Bolocan.

„Plumbul este destul de periculos pentru creierul copilului care poate să afecteze în special aptitudinile de învăţare şi poate să conducă la scăderea nivelului de intelectualitate. Plumbul are capacitatea să se acumuleze în organism şi foarte greu se elimină sau chiar deloc”, susține şefa Laboratorului de toxicologie experimentală al Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Elena Jardan.

De altfel, specialiştii CNSP spun că cel puţin patru zone ale capitalei sunt poluate cu plumb. Pentru a stabili nivelul acestuia, funcţionarii au colectat 20 de probe de sânge de la locuitorii acestor zone, care au fost transmise spre examinare la un laborator din Bucureşti. Rezultatele urmează să fie făcute publice după definitivarea studiului.
 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam