Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
11 Septembrie 2014 | 19:27
Premieră medicală: A fost aprobat primul tratament cu celule stem pe oameni
Un pacient japonez cu o afecţiune severă a ochilor va deveni prima persoană din lume care va beneficia de tratament cu ajutorul celulelor stem pluripotente.
Publicaţia online Nature News anunță că acest tip de celule s-a dovedit foarte promiţător încă de la descoperirea lor, acum 8 ani. Testul pe oameni va a fi un moment istoric în domeniul biotehnologiei. 

Potrivit cercetătorilor din domeniu, celulele stem pluripotente sunt speciale, deoarece originea lor nu este embrionară și ele provin din celulele pielii pacientului și sunt tratate genetic pentru a ajunge la starea inițială de celulă stem. Celulele obținute sunt mai bine adaptate la organismul pacientului și minimizează riscurile de reacții adverse.

Tratamentul cu acest tip de celule stem a fost inventat de oftalmologul japonez Masayo Takahashi de la institutul japonez de cercetare Riken. Savantul japonez împreună cu colegii lui a demonstrat mai devreme că acest tratament a dat rezultate pozitive în tratarea maimuțelor.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam