Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
27 Aprilie 2018 | 14:52
Rata de vaccinare în rândul populaţiei din Republica Moldova este în descreştere
Rata de vaccinare în rândul populaţiei din Republica Moldova este în descreştere. Asta chiar dacă, în ultimii 60 de ani imunizarea a salvat viaţa mai multor copii decât orice altă intervenţie medicală. Constatarea a fost făcută în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public” de la Radio Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Specialiștii în imunizare și autoritățile din sănătate îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii și să fie încrezători că toate componentele folosite în vaccinuri sunt controlate și reglementate în mod constant și periodic de către Organizația Mondială a Sănătății.

Republica Moldova se numără printre cele 33 de țări care au eliminat cu succes rujeola și rubeola, iar în anii 2011 – 2017 nu au fost înregistrate cazuri de Tetanos și Difterie. Potrivit datelor statistice, comparativ cu anul 2000, în anul 2017 a fost redus numărul cazurilor de oreion și hepatita virală B. Cu toate acestea rata de imunizare în țara noastră este în descreștere, menționează medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban.

„Avem în jur de 90%, dar pentru unele maladii cum este rujeola avem o acoperire de 87 la sută. Suntem cu mult în urmă față de nivelul recomandat, care este de 95%. Din decembrie 2017 a fost introdus un vaccin, care previne infecțiile virusului uman”, a menționat Alexei Ceban.

Potrivit medicului pediatru, Olga Cârstea, copii trebuie examinați de medicul de familie înainte de ai fi administrat vaccinul.

„Analizele nu sunt necesare pentru copil, copilul trebuie examinat doar clinic. Ceea ce înseamnă că medicul de familie ascultă copilașul, se uită la culoarea pielii, examinează cavitatea bucală și măsoară temperatura. Febra la copii este de la 38 de grade în sus. Chiar dacă are niște mucozități, tusă ușoară sau o alergie pe piele, dar starea generală a copilului este veselă, el oricum trebuie să fie vaccinat. Copii cu patologii cronice, afecțiuni prenatale, afecțiuni neurologice sunt mai sensibili la boli, de aceea, în primul rând, ei trebuie vaccinați”, a declarat Olga Cârstea.

De la începutul acestui an nu au fost înregistrate reacții adverse grave în urma imunizării.

„Anul acesta am avut în jur de 60 de reacții adverse de gravitate medie. Nu am înregistrat nicio reacție adversă gravă. Este ceva normal, care intervine din cauza unor organisme specifice ale unor persoane|”, a precizat Alexei Ceban.

Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică împotriva unor boli.
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam