Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
22 Iulie 2018 | 11:30
Recomandări pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci
În ultima perioadă, în ţară se atestă o sporire a numărului de intoxicaţii cu ciuperci în rândul populaţiei. Doar în perioada 09-13 iulie, s-au intoxicat cu ciuperci 11 persoane mature şi şase minori, dintre care doi copii, soră şi frate, au decedat. Majorarea numărului de intoxicaţii este cauzată de volumul mare de precipitaţii din ultima perioadă, fapt ce a dus la creşterea abundentă a ciupercilor, oamenii având acces de-a le procura din locuri neautorizare de pe traseele naţionale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Pentru a preveni otrăvirile cu ciuperci, medicul igienist din cadrul Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică, Stela Bradu, recomandă respectarea câtorva reguli.
 
„Ciupercile pe care nu le cunoaşteţi ori vă provoacă suspiciuni nu le consumaţi şi degustaţ,i mai ales în formă crudă. Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate. Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele care cunoaşteţi că sunt comestibile, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Nu implicaţi în procesul de colectare copiii. Limitaţi consumul de ciuperci în alimentaţia copiilor. Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare”, a declarat Stela Bradu.
 
Pe parcursul acestui an au fost înregistrate peste 40 de cazuri de intoxicații cu ciuperci.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam